Norge må underskrive!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VERN AV KULTURARVEN er viktig for å knytte sammen fortid med nåtid, og for å bevare og skape identitet og tilhørighet. Ødeleggelse av kulturarv er derfor ofte en effektiv militær taktikk for å ødelegge et folks identitet og undergrave deres historiske rett til et geografisk område.

Vi har opplevd dette i nær fortid i Europa, med ødeleggelsene på Balkan: Historiske bygninger i Dubrovnik ble militære mål, brua i Mostar ble sprengt, biblioteket i Sarajevo ble brent, og det bosniske nasjonalmuseet bombet, for å nevne noen få av mange eksempler. Taliban-regimet i Afghanistan ble fordømt av hele verden da de ødela noen av de viktigste kulturskattene fra den før-islamske tiden i landet, blant annet den 53 meter høye statuen i Bamiyandalen - verdens største buddhastatue.

KONVENSJONEN OM vern av kulturarv i væpnet konflikt av 14. mai 1954 (Haag-konvensjonen) tar sikte på å beskytte bygninger og andre gjenstander av særlig stor kulturell betydning. På samme måte som det finnes regler for militære handlinger overfor sivilbefolkningen, finnes det regler for krigshandlinger i forhold til visse kulturinstitusjoner og kulturminner. Ifølge disse reglene skal statene ikke rette angrep direkte mot kulturarv, og de skal avstå fra å bruke slike gjenstander til militære formål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer