LEDER

Norge må vise EU solidaritet

Solidaritet er helt nødvendig for å bevare åpne grenser i Europa.

REDDET: Flyktninger i en trebåt i Middelhavet vinker til redningsskipet «Aquarius», som nå har fått legge til havn i Malta. Vestlige EU-land skal fordele de 141 om bord seg imellom. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB Scanpix
REDDET: Flyktninger i en trebåt i Middelhavet vinker til redningsskipet «Aquarius», som nå har fått legge til havn i Malta. Vestlige EU-land skal fordele de 141 om bord seg imellom. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Erna Solbergs regjering er splittet i synet på om Norge skal samarbeide med EU om å fordele asylsøkere som kommer til Europa, mellom landene. Det fikk vi se under partiledernes ordskifte i Arendal tirsdag.

I dette spørsmålet er det, som kjent, også en sterk splid i EU, hvor gjentatte forsøk på få til en avtale om solidarisk fordeling av ansvaret har mislykkes. Flere av de østeuropeiske landene nekter plent å ta imot flere enn de ytterst få de allerede har tatt imot. De som kommer i land på nordkysten av Middelhavet har kommet til Hellas, Italia og Spania. Men de kommer ikke dit fordi de vil dit, de kommer dit fordi landene ligger der de ligger. De vil til Europa, og da er dette Europas felles utfordring. Manglende solidaritet fra andre land var en av grunnene til utfallet av det siste valget i Italia.

Samtidig som de norske partilederne snakket om dette, klarte noen vesteuropeiske land i EU å enes om å ta imot de 141 menneskene om bord i redningsskipet «Aquarius». Malta skal ta imot skipet. Spania, Portugal, Frankrike og Tyskland skal fordele personene om bord mellom seg, og Luxembourg skal også være en del av avtalen. Til sammen har disse landene sagt seg villig til å ta imot flere personer enn det på skipet. Det er Spanias nye statsminister, Pedro Sánchez, som har fått i stand denne avtalen, som er den femte mellom vesteuropeiske land etter at Italia stengte sine havner for redningsskip i juni.

Tidlig i juni tok Spania imot «Aquarius», med 630 om bord, etter flere dagers krangel mellom EU-landene, hvor både Malta og Italia nektet å la skipet legge til havn. Inntil videre ser det ut som det er de vestlige landene i EU som frivillig må samarbeide om å ta imot de ankomne. Solidaritet er helt nødvendig for å bevare åpne grenser i Europa. På lang sikt får vi se om EU klarer å tvinge østeuropeerne til å ta sin del eller om det kan komme et politisk skifte i øst.

Norge må være med på å ta sin del i frivillige ordninger i EU. Dette forsvarte Trine Skei Grande i Arendal, mens Fremskrittspartiets Siv Jensen ikke vil være med så lenge ikke alle EU-land er det. Det er i dag ikke mulig å få med de østeuropeiske landene, så Jensen vet godt at dette er et reint nei. Det kan ikke være Norges standpunkt. Våre nærmeste venner i Europa vil ikke forstå det. Vi er avhengige av et best mulig samarbeid i Europa, særlig i urolige tider.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer