Norge mot Neda (12)

Norge likte åpenbart ikke Neda. Norsk asylpolitikk er barnefiendtlig.

 ASYLBARN:  Redd Barna Ungdom protesterer mot tvangsutsendelse av asylbarn utenfor Oslo domkirke. I natt ble Nada (12) tvangsdeportert sammen med foreldrende og tre søsken. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ASYLBARN: Redd Barna Ungdom protesterer mot tvangsutsendelse av asylbarn utenfor Oslo domkirke. I natt ble Nada (12) tvangsdeportert sammen med foreldrende og tre søsken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Politiet banket på døra halv to om natta. Så knuste de vinduet i døra for å kunne låse opp fra utsiden.

Det høres ut som en fortelling fra krigen. Uttrykket «Gestapotimen» har festet seg i vår kollektive bevissthet. Det handler om at overmakta slår til når man er som mest sårbar. Når barna er i pysjen.

Men dette skjedde i Norge i natt. I valgåret 2013, mens Fremskrittspartiet lanserer stadig strengere forslag til innstramminger i asylpolitikken, og Arbeiderpartiet tar avstand den slags «menneskesyn». Men Arbeiderpartiets og justisminister Grete Faremos asylpolitikk medførte i natt at politifolk med lommelykter tok seg inn på Dale asylmottak i Rogaland. Der ga de familien Ibrahim beskjed om å stå opp og kle på seg.  12 år gamle Neda som har bodd ti år i Norge fikk en brutal bekreftelse på sitt nå så berømte utsagn til NRK: «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg.»

Sammen med søsknene Zoher (10), Dima (8), Nael (4) og foreldrene ble Neda fraktet til Sola lufthavn og deretter deportert fra Norge.  Det som 12-årige Neda har hatt de vondeste tanker og drømmer om, skjedde i virkeligheten. Hun har formulert seg slik: «Nå lever jeg i skrekk og politiet kan komme i hvert eneste minutt og rive meg fra røttene mine. Kaste meg ut til et annet land jeg ikke vet noe om.» Neda fikk i fjor Anette Thommessens minnepris fordi hun har gitt ansikt til de mange papirløse barna som har satt barndommen sin på vent, fordi de tilbringer den på asylmottak uten noen visshet om hva framtida vil bringe.

Den juridiske begrunnelsen for at familien blir kastet ut av landet er at faren ga uriktige opplysninger i asylsøknaden for ti år siden. Foreldrene har oppgitt at de er statsløse palestinere som flyktet fra Irak etter invasjonen der. Norske myndigheter mener at de er fra Vestbredden eller Jordan. I fjor fikk de endelig avslag på asylsøknaden. Nå er de returnert til Amman i Jordan.  Den overordnede begrunnelsen for deportasjonen er fra norsk side «innvandringsregulerende hensyn».

Det er mulig at faren har gitt feil opplysninger. Barna hans har imidlertid ikke brutt noen lov. De er oppvokst i Norge, snakker norsk og har en norsk identitet. Nå skal de straffes for foreldrenes feil. Det er en brutal straff for uskyldige barn å bli tvangsflyttet til et land, et språk og en kultur som er fremmed for dem.

Da regjeringen la fram stortingsmeldingen «Barn på flukt» i fjor, ble det understreket at behandlingen av de lengeværende barna skulle evalueres. Det ble påpekt at UNEs praksis i mange tilfeller hadde vært for streng. I Nedas tilfelle er alle slike hensyn glatt satt til side. I stedet blir det statuert et eksempel som demonstrerer en asylpolitikk som er grunnleggende inhuman. Som brutalt bortprioriterer hensynet til barna.

Advokat Arild Humlen har stevnet staten ved UNE for å få en rettslig vurdering av nemndas avgjørelse i saken. Et rettsmøte er berammet neste uke, og retten hadde satt 11. juni — dagen i dag — som frist for å kommentere midlertidig forføyning. At Politiets utlendingsenhet (PU) slo til i natt kan med full rett kalles bøllete.

Det er kanskje konspiratorisk å hevde at Arbeiderpartiet har brukt akkurat Neda-saken til å vise verden og potensielle Frp-velgere at de rødgrønne fører en prinsippfast asylpolitikk, omtalt som rettferdig og forutsigbar. Den byråkratiske kverna går nok sin gang uavhengig av valg og valgkamp. Problemet er at den maler så uhyggelig seint. Og at denne sendrektigheten ødelegger noens barndom.

Når overmakta i tillegg kommer buldrende midt på natta, tyder det på en politikk som grenser til ren terror. Noen bør smake på ordet anstendighet.             

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.