Norge og dansketida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets litteraturanmelder Trygve Riiser Gundersen har vært på førjulstur til Kongens København, og ifølge en artikkel 8. januar har han hatt noen hyggelige dager, omgitt av mange andre glade nordmenn. Han er ikke den første litteraturmedarbeider i Dagbladet som har et hjertelig forhold til København, og allment har nordmenn flest hatt gode opplevelser der. Det har også jeg.

Men Gundersen kommer så med en påstand som har vært hevdet i alle år etter 1814: at nordmenn – og norske historikere – har fortrengt og fortidd dansketida. Og da trekker han meg fram som et ferskt eksempel på en slik fortrenging. Inne i reiseskildringen kommer en summarisk anmeldelse av min seineste bok, «For Norge, kjempers fødeland. 12 portrett frå dansketida» (Samlaget 2007). Gundersen synes at den gjør for stort nummer av den norske underordningen under Danmark og reaksjonene på den. Det er riktig at dette er et sentralt tema i boka, men på langt nær det eneste. Gundersen er ikke helt logisk, for selv om han klager over at dansketida har blitt fortrengt fra det norske minnet, skriver han at jeg ikke burde ha gått ut fra at disse livshistoriene er helt ukjente for leserne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer