Norge og general-sekretæren i Nato

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nato har hittil hatt ti generalsekretærer: tre briter, to nederlendere, to belgiere, en italiener, en tysker og en spanjol. En tyrkisk eller gresk generalsekretær er fortsatt politisk utenkelig. Island og Luxembourg kommer ikke i betraktning. USA har alltid hatt stillingen som Natos militære øverstkommanderende og må nøye seg med det. Canada har ikke lenger et militært nærvær i Europa (bortsett fra deltakelse i i Nato-styrken på Balkan). Portugal var lenge uaktuell på grunn av sin kolonipolitikk. Danmark var lenge fotnotelandet i Nato. I flere tiår kunne Norge rose seg av å være den flinkeste i klassen; i militær etterretningssammenheng var vi en stormakt. Generalsekretærstillingen har Norge likevel aldri hatt.

Det er et paradoks at da Norge kunne ha fått stillingen, ville vi ikke ha den. De gangene vi ville ha den, fikk vi den ikke. Alle norske som har vært på tale som generalsekretær, har hatt fremragende bakgrunn for å bekle stillingen: Lange, Willoch, Holst, Stoltenberg, Harlem Brundtland.

Utenriksminister Halvard Lange ble anmodet ved to anledninger om å stille som kandidat. I Nato hadde han et særlig godt navn etter at han, som en av de tre «vise menn», i 1956 hadde utarbeidet rapporten om ikke-militært samarbeid i Nato. Derfor var han et hett navn som generalsekretær Henri Spaaks etterfølger i 1961. Det kom en direkte henvendelse fra Canada, men henvendelsen ble høflig og bestemt avslått. Nederlands Nato-ambassadør, tidligere utenriksminister Dirk Stikker, ble valgt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer