Norge og OPEC

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OLJEPOLITIKK: Eirik Vold hevder i Dagbladet 15.1 at jeg «bommer stygt på ballen» og trekker «forhastede konklusjoner». Det gir meg en anledning til å utdype mitt innlegg fra den 11.1. Vold mener det viktigste spørsmålet som aldri blir stilt er hvorfor Norge er med i IEA og ikke i OPEC. Dette spørsmålet har vært debattert både innad i regjeringsapparatet og i norsk offentlighet. Når Vold hevder at dette spørsmålet aldri blir stilt viser det bare at han overhode ikke har satt seg inn i det han skriver om.

Siden jeg har viet en god del av min forskning til nettopp forholdet mellom Norge og OPEC er det bare en glede å kunne gi noen betraktninger om temaet. Den norske politikken overfor OPEC er kanskje den aller mest vellykkede delen av norsk petroleumspolitikk. Etter en del famling innledet Norge i 1986 et samarbeid med OPEC om produksjonsbegrensende tiltak, Vold hevder det motsatte. Daværende oljeminister Arne Øiens pastalunsj med Saudi Arabias oljeminister Sheikh Ahmed Yamani i Venezia i 1986 er et høydepunkt i norsk petroleumsdiplomati. Dette ble fulgt opp av tett kontakt på embetsmannsplan mellom OPECs generalsekretær Al-Chalabi og Tore Tønne, den gang ekspedisjonssjef i OED. Norge har foretatt produksjonsbegrensninger i samarbeid med OPEC ved flere senere anledninger. OPEC-landene har i dag ingen ting å utsette på norsk politikk på dette feltet. At Norge ikke formelt har meldt seg inn i OPEC er helt uvesentlig sammenlignet med det faktiske markedssamarbeidet. På dette feltet bør både Vold og undertegnede ta hatten av for et dyktig norsk petroleumsdiplomati.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer