KOMMENTARER

NORSK NÆRINGSLIV

Norge på auksjon

Utenlandsk kapital øker takten i oppkjøpet av norske bedrifter. Det tvinger oss til å drøfte verdien av nasjonalt eierskap.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For noen dager siden kom nyheten om at Norske Skog med 2500 ansatte er overtatt av investeringsfondet Oceanwood for 235 millioner euro. Det pågår for tida en het kamp om flyselskapet Norwegian der hissige britiske beilere vil vippe Bjørn Kjos av pinnen. De norske hovedeierne sier alt er til salgs om tid og pris er rett. Den norske IT-suksessen Opera Software ble solgt stykkevis og delt, bl.a. til kinesiske interesser. Urnorske Hurtigruta har nå det britiske fondet TDR Capital som hovedaksjonær. Og går vi enda lenger tilbake i tid husker vi Orklas salg av aluminiumsgiganten Elkem til et selskap kontrollert av det kinesiske kommunistpartiet.

Det er ikke noe nytt at utenlandsk kapital er interessert i norske råvarer, energi og prosesser. Uten fransk og svensk kapital ville ikke Norsk Hydro sett dagens lys. Det samme gjelder starten på oljeeventyret. Det er heller ikke snakk om noen enveistrafikk. Norsk kapital investeres massivt i utlandet, bl.a. gjennom Oljefondet.

Likevel er det en tydelig trend at utenlandske selskaper i økende grad står bak oppkjøp og fusjoner i Norge. Tall fra advokatfirmaet Wiersholm og Statistisk sentralbyrå offentliggjort i Dagens Næringsliv, viser at mellom 40 og 50 prosent av alle oppkjøp skjer til utenlandske interesser. Ved begynnelsen av århundret lå nivået på mellom 10 og 20 prosent. Tall fra SSB viser at Norge har en relativt høy andel utenlandskontrollerte foretak sammenliknet med Danmark og Sverige. Denne andelen er økende. De utenlandskontrollerte foretakene står for 27 prosent av den totale omsetningen i næringslivet og 21 prosent av de sysselsatte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer