Norge på tvers

Ole Paus har tidligere skildret sitt land på kryss og tvers på TV2. Nå gjør de reiseglade Nils & Ronny det samme, men på sin måte på NRK1: beveger seg ute blant folk for å ta nasjonen på pulsen og finne fram til fenomener i dagens Norge.

Første program av «Nils & Ronnys tv-cocktail» gikk av stabelen i går. Og det skal disse to gutta ha, de lager underholdende fjernsyn med egen klo og vri.

Bilcross var et slags tema, og fulle av pågangsmot la de to i vei opp til familien Skollerud i Ådal for å skildre bilcrossentusiaster og behandle dette samtidsfenomenet med sin miks av reportasje, subjektiv journalistikk, fictioninnslag og roadmovie. Flere av sekvensene var utarbeidet som reine sketsjer, blant annet Nils' handletur med Kiel-ferja for å kjøpe bilcrossbil i Tyskland.

  • Jeg tror vi TV-seere har en nesten umettelig appetitt på å se alt det merkelige som rører seg i landet vårt - det vil si merkelig for alle dem som ikke er midt oppe i det - og når fenomenene underlegges både en respektfull, original og underholdende formidling, skal det mye til for at det ikke blir godt TV.

«Nils & Ronnys tv-cocktail» er en samarbeidsproduksjon mellom NRK og de to guttas eget TV-selskap. Ut fra første program å dømme, kan vi vente oss mye moro også i de kommende episodene.

  • Når og hvordan Orderud-saken blir, kan ingen si sikkert ennå, men etter at tiltalene ble lagt fram forrige dagen, har media startet sitt løp. Så ett er i hvert fall sikkert: det kommer til å bli et mediepress uten like i denne saken, et kjør som implisitt vil kreve av rettssystemet at det kommer fram til et endelig svar. Spørsmålet er hvor mye som gjenstår å bli belyst i rettssalen etter at media kommer til å snu hver stein fram til rettssaken starter. En belysning som vel trolig også kommer til å bli påvirket av de sterke interessemotsetningene som ligger i dette enorme sakskomplekset.
  • Knut Olsen har startet nedtellingen i «Redaksjon 21», med advokattreff onsdag, og Harald Orderud samt et 23 år gammelt vitne i går. Han rakk også en interessant «troverdighetsdebatt» med jusprofessor Ståle Eskeland, og kommer nok også til å bringe mer stoff som vil vise at i den moderne medievirkeligheten er størstedelen av statsmaktenes arena underlagt TV-prosjektørenes overlys.