Norge på slanker’n

Ingress

Meninger

Nå begynner det å bli balanse i regnskapet. Når helseminister Bent Høie har fått med seg den ny- slankede støttespiller, sponsor og milliardær Stein Erik Hagen som promotor for regjeringens slankesatsing, utliknes forspranget til det mer venstreorienterte, næringsrike ekteparet Petter og Gunhild Stordalen og påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre. De deltok som kjent nylig på EAT-konferansen i Stockholm, der ekspresident Bill Clinton var hovedattraksjon og der temaet var mat, helse og miljø.
Dette kan sees på som en sunn konkurranse, særlig siden næringslivsledere som har spist seg rike og tildels overvektige på nordmenns usunne kosthold, nå forplikter seg på å produsere mindre usunn kost.

Hagen forteller til VG at han har slanket seg 17 kilo det siste året på grunn av et endret kosthold. Dermed bør han kunne framstå som inspirator til andre overvektige. Og dem er det flust av i kongeriket Norge. 58 prosent av norske menn og 47 prosent av norske kvinner har en såkalt BMI (body mass index) på over 25, hvilket er definisjonen på overvekt. At kjendisene gir kostholdsomlegging og livsstilssykdommer et ansikt, er trolig mer virkningsfullt for folkehelsa enn Helsedirektoratets gjentatte formaninger og kampanjer.

Ære være helsemyndighetenes utrettelige innsats for å bedre folkehelsa. Uten innsatsen fra Verdens Helseorganisasjon og de enkelte medlemsland ville situasjonen trolig vært verre enn den er i dag. Forebygging mot livsstilssykdommer er satt uttrykkelig på dagsorden. Nå er alle, inklusive milliardærer, overbevist om at for lite bevegelse og feilernæring er roten til mye uhelse. Først konsentrerte myndighetene seg om å redusere tobakksrøyking. Røykestatistikken viser at det nytter. Nå går de løs på sukker og salt.

Ti års kostholdsdebatter har økt bevissthetsnivået i befolkningen. Fortsatt er mange nødt til å vurdere prisen på matvarene. Det er lettere for velinformerte og velstående å velge seg mat som forlenger livet og hemmer utvikling av fedme enn for fattige og mindre informerte. Derfor er det så viktig at masseprodusentene gjør sitt. Det skulle faktisk bare mangle, etter å ha proppet nordmenn fulle og fete av næringsfattig, masseprodusert mat i årtier.

Det spesielle med milliardærer er at de klarer å tjene penger på nye trender og erkjennelser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.