Norge rundt på langs

Både morsomme og likegyldige møter med folk langs E6.

Terning3 Premiere på NRK 1 i kveld kl. 19.55. TV:Den stereotype bobilist er tysk, kommer til Norge lastet med hermetisk proviant og reiser hjem med bilen full av fisk. Men bobilen kan også brukes til andre aktiviteter, som for eksempel å kjøre E6 fra Svinesund til Kirkenes med filmkamera i løpet av 40 dager.

Det er billig tv, særlig hvis man suser av gårde og ikke roter for mye på veien.

Men det blir ikke bra tv uten at man roter omkring og opplever de «gode møtene». Truls Svendsen og hans produksjonsteam på tre skal fylle åtte halvtimer med slike møter og ikke alt er like spenstig, hvis jeg skal dømme ut fra episode en og sju, som NRK har valgt å sende ut til anmelderstanden.

Støvsuger og helikopter

Serien er inspirert av Dagblad-journalist Trude Lorentzens bok «E6 – En reise gjennom nordmenns liv», men som reise-tv er E6-konseptet selvsagt bare et påskudd for treffe folk. Og Truls Svendsen, kjent for «Kroppen», treffer folk for oss, siden vi sitter fast i sofaen. Lisenspengene i arbeid.

Det starter noe haltende ved Svinesund. Den ruvende boksen på fire hjul stoppes i tollen (helt tilfeldig, selvsagt).

Deretter treffer vi en støvsugerselger som kjører dør-til-dør og forteller folk at de har dårlig sug.

«Det er ikke alle som er hjemme på dagtid,» sier han muntert. Vi treffer også en helikopterpilot som leverer trafikkmeldinger.

Humør i nord

Men i episode sju blir det mer futt når vi, i tråd med klisjeen, treffer fargerike folk «nordaførr»: En samisk sjaman som studerer på BI, en livlig kafévert og tre jenter fra Alta som setter i gang med allsang i bilen. Humørspredere, alle sammen, selv om godslige Truls Svendsen strengt tatt er bedre til å le enn til å stille spørsmål.