Norge sier nei til Snowden

Justisministeren vil ikke garantere sikkerheten slik at Snowden kan motta norsk pris.

FÅR NEI: Norske myndigheter vil ikke garantere at ikke Edward Snowden blir utlevert om han kommer til Norge for å motta Bjørnson-prisen. Foto:Reuters/Mark Blinch
FÅR NEI: Norske myndigheter vil ikke garantere at ikke Edward Snowden blir utlevert om han kommer til Norge for å motta Bjørnson-prisen. Foto:Reuters/Mark Blinch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden ble det klart at årets Bjørnsonpris går til den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Bedt om at han får komme til Norge Bjørnson-akademiet har bedt myndighetene sørge for at Snowden kan komme til Molde 5. september, for å motta årets Bjørnson-prisen for sitt arbeid for personvernet.

Men nå er det klart at norske myndigheter ikke vil garantere for at Edward Snowden ikke blir utlevert hvis han ankommer Norge. Ifølge Dagsavisen skal justisministeren ha skrevet et brev til Bjørnson-akademiet om at det er opp til domstolene å behandle saken om varsleren kommer til Norge.

Justisminister Anders Anundsen (FRP) skriver, ifølge avisen, at han ikke kan gripe inn i utfallet av enkeltsaker som ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller sikkerhetspolitiske hensyn.

Snowden har ikke lenger et gyldig amerikanske pass, og amerikanske myndigheter ønsker varsleren utlevert om han forlater Russland der han nå har fått midlertidig asyl.

Hege Newth Nouri er president i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet og leder av Norske PEN. Hun vil nå be Bjørnson-akademiets jurister se på saken.

Bjørnsonprisen

• Deles ut årlig og går til en person eller en institusjon som har bidratt i stor grad i en internasjonal sammenheng innen det området som omfattes av Bjørnson-akademiets formål. 

• I samsvar med statuttene skal akademiet «arbeide for fremme av litteratur og for
kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører
vår egen kulturkrets, også for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

• Prisen består av 100 000 kroner, en statuett av Hagbart Solløs og et diplom av Ellen Maria Heggdal.

• NRK-journalist Kristin Solberg fikk prisen i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer