Norge sier nei til Snowden

Justisministeren vil ikke garantere sikkerheten slik at Snowden kan motta norsk pris.

FÅR NEI: Norske myndigheter vil ikke garantere at ikke Edward Snowden blir utlevert om han kommer til Norge for å motta Bjørnson-prisen. Foto:Reuters/Mark Blinch
FÅR NEI: Norske myndigheter vil ikke garantere at ikke Edward Snowden blir utlevert om han kommer til Norge for å motta Bjørnson-prisen. Foto:Reuters/Mark Blinch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden ble det klart at årets Bjørnsonpris går til den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Bedt om at han får komme til Norge Bjørnson-akademiet har bedt myndighetene sørge for at Snowden kan komme til Molde 5. september, for å motta årets Bjørnson-prisen for sitt arbeid for personvernet.

Men nå er det klart at norske myndigheter ikke vil garantere for at Edward Snowden ikke blir utlevert hvis han ankommer Norge. Ifølge Dagsavisen skal justisministeren ha skrevet et brev til Bjørnson-akademiet om at det er opp til domstolene å behandle saken om varsleren kommer til Norge.

Justisminister Anders Anundsen (FRP) skriver, ifølge avisen, at han ikke kan gripe inn i utfallet av enkeltsaker som ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller sikkerhetspolitiske hensyn.

Snowden har ikke lenger et gyldig amerikanske pass, og amerikanske myndigheter ønsker varsleren utlevert om han forlater Russland der han nå har fått midlertidig asyl.

Hege Newth Nouri er president i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet og leder av Norske PEN. Hun vil nå be Bjørnson-akademiets jurister se på saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer