- Norge sitter på en vanvittig naturressurs

SV og Opera-gründer Håkon Wium Lie vil etablere norske fristeder på nett, hvor dissidenter som Edward Snowden kan få fritt spillerom.

Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste vet at norske nettnavn slutter på .no. Men få vet at Norge også eier domenenavnene .bv og .sj - den første fra Bouvet-øya, og den andre fra Svalbard og Jan Mayen.

Disse ligger ubrukt, og SV ønsker å ta domenene i bruk for å etablere frihavner på nett.

Fremme ytringsfrihet på nett - Norge er kjent for å beskytte dissidenter og meningsbærere, og folk som Edward Snowden har vist oss at det behovet finnes på nettet også. Derfor foreslår vi å opprette frisoner med andre krav til sikkerhet enn resten av internett, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Både offentlig sektor og organisasjoner i Norge og personer i regimer med restriksjoner på ytringsfriheten skal kunne bruke .bv og .sj for å kunne lagre data og trygt kunne ytre seg uten frykt for egen sikkerhet. Forslaget kommer fra utkast til kulturpolitisk program for SV. 

- Alle kunstnere, forfattere og kulturaktører må ha lik rett til ytringsfrihet og tilgang til en digital publiseringsplattform hvor de ikke risikerer overvåkning, sensur og forfølgelse. Norske frihavner på nett vil kunne tilby en trygg sfære, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer