- Norge sitter på en vanvittig naturressurs

SV og Opera-gründer Håkon Wium Lie vil etablere norske fristeder på nett, hvor dissidenter som Edward Snowden kan få fritt spillerom.

Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste vet at norske nettnavn slutter på .no. Men få vet at Norge også eier domenenavnene .bv og .sj - den første fra Bouvet-øya, og den andre fra Svalbard og Jan Mayen.

Disse ligger ubrukt, og SV ønsker å ta domenene i bruk for å etablere frihavner på nett.

Fremme ytringsfrihet på nett - Norge er kjent for å beskytte dissidenter og meningsbærere, og folk som Edward Snowden har vist oss at det behovet finnes på nettet også. Derfor foreslår vi å opprette frisoner med andre krav til sikkerhet enn resten av internett, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Både offentlig sektor og organisasjoner i Norge og personer i regimer med restriksjoner på ytringsfriheten skal kunne bruke .bv og .sj for å kunne lagre data og trygt kunne ytre seg uten frykt for egen sikkerhet. Forslaget kommer fra utkast til kulturpolitisk program for SV. 

- Alle kunstnere, forfattere og kulturaktører må ha lik rett til ytringsfrihet og tilgang til en digital publiseringsplattform hvor de ikke risikerer overvåkning, sensur og forfølgelse. Norske frihavner på nett vil kunne tilby en trygg sfære, sier han.

- Noe for Snowden Solhjell er bekymra over den økte bruken av statlig overvåkning på nett, og ser på ubrukte .bv og .sj som en unik mulighet til å legge strengere kryptering på nettsidene enn det .no i dag gjør.

Han ser også forslaget som det siste i en lang tradisjon av ytringsfrihetsfremmende tiltak fra statlig hold i Norge.

- Dette er et veldig spennende forslag, og det er noe Norge kan profilere seg på i internasjonal sammenheng. Sammen med fribyordningen, Nobels fredspris og Bjørnsonprisen vil dette føye seg i rekken av områder hvor Norge klart og tydelig kjemper for demokrati og ytringsfrihet.

Får Solhjell det som han vil, kan oposisjonskritikere i Kina og varslere i USA trygt kunne operere på nettsider med .bv og .sj i sin nettadresse. Også verdens mest profilerte varsler kan finne dette interessant, ifølge Solhjell.

- Kan dette være noe for Edward Snowden?

- For eksempel, ja. 

Den nye olja? Ideen stammer ikke fra SV, den kommer fra Opera-gründer Håkon Wium Lie. Han forteller Dagbladet at de ubrukte nettdomenene er av enorm verdi. 

- Å sitte på to toppnivådomener som Norge gjør, er en vanvittig naturressurs og helt unikt i verdenssammenheng. La oss nå bruke disse sonene for å snu endel av de skjevhetene vi er i ferd med å se på nettet idag, sier Wium Lie. 

Han nevner økt statlig overvåkning, hacking og mindre personsikkerhet på nett som de største problemene med internettets utvikling.

- Staten eier disse domenene, det er bare å ta dem i bruk. Det er ingen tekniske hindringer, men heller hindre i enkelte menneskers mentale tilnærming til denne ideen. 

Nyttig korreks I Sveits og på Island har private firmaer forsøkt å profilere seg på en sikrere internettkobling, men de kan ikke tilby samme stabilitet som den norske stat kan.

Fordi mange lyttestasjoner først skur seg på når data krysser landergrenser, mener både Solhjell og Wium Lie at ordningen også er ideell for å sikre norske kommuner større trygghet på nettet.

- Dette vil bli en nyttig korreks på internett og kan være med å lage det internett vi ønsker oss. I de aller fleste tilfeller har nettet forbedret folks liv verden over, men det finnes uheldige utviklingstrekk på visse områder. Det kan vi nå aktivt gå inn og motvirke, sier Wium Lie.

MANNEN MED IDEEN: Opera-gründer Håkon Wium Lie sier Norge må bruke de to ubrukte toppdomenene til å rette opp skjevheter i internettverden.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
MANNEN MED IDEEN: Opera-gründer Håkon Wium Lie sier Norge må bruke de to ubrukte toppdomenene til å rette opp skjevheter i internettverden. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer