KOMMENTARER

Ferje-striden

Norge skal ikke la seg kue av rederinteresser

Color Line truer med å flagge ut hvis de ikke får erstatte 700 av dagens arbeidere med billige utlendinger. Regjeringen bør be dem ryke og reise, skriver Ola Magnussen Rydje.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det pågår for tiden en knallhard interessekamp i skipsfarten. Slaget står om hvilket skipsregister utenlandsferjer med en seiledistanse på over 300 nautiske mil skal registreres i.

Det høres kanskje banalt ut, men innsatsen er høy. På spill står flere tusen arbeidsplasser, milliarder av kroner i både profitt og subsidier, og – ikke minst – tilliten til samfunnskontrakten i den maritime næringen.

I det blåblå hjørnet står Color Line og regjeringen. Alliansen vil åpne for at utenlandsferjer, spesifikt førstnevntes to Kiel-ruter, kan registreres i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Får de viljen sin kan Color Line seile med billig utenlandsk besetning framfor ansatte med norske lønns- og arbeidsvilkår.

I det røde hjørnet står arbeidstakerorganisasjoner og opposisjonen, minus KrF. De vil at selskapet skal forbli i Norsk ordinært skipsregister (NOR). Så lenge Color Lines skip er registrert i NOR må selskapet tilby alle ansatte norske lønns- og arbeidsvilkår.

Hvis Color Line omregistrer skipene fra NOR til NIS kan om lag 700 av 2300 ansatte med norske vilkår erstattes med rimeligere arbeidskraft fra enten EØS-området eller utenfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer