LEDER

Oljefondet, overvåkning og Kina:

Norge skal ikke tjene penger på overvåkning av minoriteter i Kina

Svak etikk i Oljefondet.

«UTDANNINGSSENTER»: Bildet viser et såkalt utdanningssenter i uigurenes uavhengige region Xinjiang i Kina. Foto: REUTERS/Thomas Peter/File Photo
«UTDANNINGSSENTER»: Bildet viser et såkalt utdanningssenter i uigurenes uavhengige region Xinjiang i Kina. Foto: REUTERS/Thomas Peter/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Oljefondet tredoblet i fjor investeringene i et kinesisk selskap som leverer overvåkingsutstyr til myndighetene i landet. Utstyret blir bl.a. brukt til overvåking av den etniske minoriteten uigurene. Ifølge Aftenposten har Oljefondet aksjer til en verdi av nesten 1.2 milliarder i de to teknologiselskapene Hikvision og Dahua. Generalsekretæren i Amnesty Internasjonal i Norge, John Peder Egenæs, sier investeringene er et åpenbart brudd på de etiske retningslinjene i Oljefondet. Disse reglene skal bl.a. hindre investeringer i virksomheter som bidrar til grove brudd på grunnleggende etiske normer og menneskerettighetene.

Kina er en ettpartistat som kontrollerer og overvåker landets innbyggere. Likevel står de ti millioner uigurene i en særstilling når det gjelder brudd på menneskerettighetene. De siste årene har myndighetene i Beijing gått kraftig til verks for å forhindre politisk uro i denne muslimske minoriteten. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er mellom en og to millioner uigurer plassert i interneringsleire de tre siste årene. Det er trolig den største masseinternering verden har sett siden andre verdenskrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer