Norge som araberland

I de oljerike araberlandene har det vært vanlig å importere arbeidskraft etter behov. Slik har det vært her også de siste åra, skriver Stein Aabø.

<strong>POLAKKER:</strong> Innvandrere fra Polen var blant de første som benyttet anledningen som EU-utvidelsen ga i 2004 til å få seg jobb i Norge. 
Foto:  Geir Bølstad/Dagbladet
POLAKKER: Innvandrere fra Polen var blant de første som benyttet anledningen som EU-utvidelsen ga i 2004 til å få seg jobb i Norge. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra av min fars liv ble mer eksotiske enn han nok hadde forestilt seg. Han hadde som mange gamle behov for hjelp i sitt eget hjem. Inn døra kom folk fra Eritrea, Sri Lanka, Polen, Sverige, Tyskland, Filippinene, Tyrkia, Thailand og Norge. Alle ansatt i bydelen. Og da han til sist kom på sykehjem, var navnefloraen nesten like mangfoldig der. Han kunne navnet på alle, og de kunne navnet hans. Flinke, hyggelige og omsorgsfulle mennesker.

Slik er det nye Norge. Innslaget av arbeidskraft med utenlandsk opprinnelse har vært stort i mange år, og det øker. Norge er velsignet med god tilgang på ledige hender, ikke minst som følge av asylsøkere, flyktninger og alle som får opphold som følge av familiegjenforening, ekteskap og liknende. Men også som følge av arbeidsinnvandring.

De siste 6- 7 åra har arbeidsinnvandringen fra de nye EU-landene vært formidabel. Vi snakker om godt over 100000 fra Polen og de baltiske landene. Svensker har strømmet hit som aldri før. De holder ikke bare restaurantnæringen gående. Vi har reportasjen om svenske bananskrellere friskt i minne.

Tilstrømningen av arbeidskraft er en av forklaringene på hvorfor norsk økonomi er i verdensklasse.

En annen hovedforklaring er at Norge har mye av det den nye verden trenger. En tredje er at vi importerer masse billige forbruksvarer fra lavkostnadsland. Kina har hatt en eventyrlig vedvarende vekst i over ti år, men produserer og selger fortsatt sine varer billig. Kinas behov for olje, gjør at oljeprisen er høy, noe som bidrar til at Norge tjener mye penger.

Tilgangen på billige varer og billig arbeidskraft og rekordpriser på egne produkter forklarer hvorfor det har vært mulig å ha lav rente, lave priser og god reallønnsutvikling på samme tid.

De klassiske mekanismene fungerer ikke som før. Før, da Norge i større grad var et økonomisk univers, ble det konkurranse om arbeidskraft når tidene var gode. Da steg lønningene, og dermed prisene. Så måtte Norges Bank sette opp renta for å kjøle ned økonomien.

På 2000-tallet er det ikke lenger slik i oljelandet Norge. Vi har de fleste faktorene på vår side. Rikdom hjemme, nød ute. Faren er stor for at det stiger oss til hodet.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets pekte på disse sammenhengene i et foredrag på YS-konferansen i forrige uke. Han la til enda en faktor som akkurat nå kommer nordmenn til gode: EU-landene må, som følge av ettervirkningene av finanskrisa, holde rentene lave lenge ennå fordi økonomien trenger stimulanser. Så lenge denne situasjonen vedvarer, vil også norske renter måtte forbli lave, selv om de burde vært på et høyere nivå. Ellers vil kronekursen stige og ødelegge for konkurranseutsatt industri. Og så lenge svært mange millioner er arbeidsledige i EØS-landene, vil vi dra nytte av mye, relativt billig arbeidskraft.

Dermed kan karusellen fortsette. Prisene stiger ikke, rentene stiger ikke, og lønnsveksten gir kjøpekraftsforbedring. Alt dette stimulerer pengeforbruket i Norge. Vi har råd til å betale stadig mer for boliger. Vi kjøper stadig nye biler, båter og hytter. Og vi har råd til å legge igjen milliarder av kroner i festrus rundt et Ski-VM.

Hvor lenge kan dette vare? Vekstevnen i andre deler av verden er mye større enn her. Europa forgubbes. Lønns- og prisnivået er høyt. Pensjonsforpliktelsene formidable. Verdens økonomiske tyngdepunkt vris sørøstover, viser en av Dørums plansjer. De fleste land i Sør-Amerika, mange land i Afrika, store deler av Asia har høyere vekst enn Europa og Norge. På et tidspunkt vil landene trenge sine ledige hender selv. Det er meningen at de nye EU-landene skal komme opp på samme nivå som de gamle. Kina vil ta igjen USA som verdens største økonomi og har bestemt seg for å øke kjøpekraften i egen befolkning. Oljen i Nordsjøen vil etter hvert tørke opp.

Men så lenge Norge har grønn bølge i verdenstrafikken forsyner vi oss grovt av tilbud som kommer av økonomiske forskjeller og ubalanser i verden. Adecco-skandalen er en bit av det hele. Striden om tjenestedirektivet i EU er en annen. Frykten for sosial dumping og undergraving av norske velferdsgoder en tredje.

Selvsagt vil ikke Norge bli et brutalt sjeikdømme. Men vi kan bli ganske ekle.

<strong>OLJERIKDOM:</strong> Snorre A -plattformen. Oljeplattform.
Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
OLJERIKDOM: Snorre A -plattformen. Oljeplattform. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer