DEBATT

Debatt: Medisiner

Norge styrker legemiddel-tilgang globalt

Norge har lenge vært sentrale internasjonalt for å styrke tilgangen til medisiner og vaksiner. 

GLOBALT: - Når markedet er globalt, krever det at vi politikere jobber internasjonalt, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
GLOBALT: - Når markedet er globalt, krever det at vi politikere jobber internasjonalt, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har lang tradisjon for å sikre at verdens befolkning får tilgang til gode legemidler og at det utvikles nye. Dette viktige arbeidet er fortsatt høyt prioritert. Når markedet er globalt, krever det at vi politikere jobber internasjonalt.

Styreleder Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser spør i Dagbladet 24. januar om jeg ser ut over Norges grenser i mitt arbeid med legemidler. Det gjør jeg.

Norge har lenge vært sentrale internasjonalt for å styrke tilgangen til medisiner og vaksiner. Ett eksempel er den globale alliansen for å lette tilgangen til vaksiner for barn i fattige land (GAVI). Statsministerens lansering nylig av den nye global koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI), er et annet eksempel på hvordan vi bidrar til å utvikle nye vaksiner.

På ministermøtet i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i januar diskuterte vi legemiddelpriser og markedsutviklingen. Jeg sørger for at Norge bidrar aktivt her. Alle som deltok på møtet mener måten legemiddelpriser håndteres på, ikke er bærekraftig. Norge deltar i viktige initiativer som finansierer legemiddelutvikling på de områdene Nordstrand er opptatt av. Gjennom European and Developing Countries Clinical Trials Partnership Programme (EDCTP) og andre liknende initiativer finansierer vi utvikling av legemidler og enkle og billige verktøy for å håndtere hiv/aids, malaria og andre neglisjerte sykdommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer