Norge til EM-finalen i nettfotball

Det er duket for en høydramatisk EM-finale i Internettfotball etter at den svenske landslagssjefen er sparket for juks.

Du behøver slett ikke gremmes om du ikke har hørt om Bjørn Buran, Trygve Wass, Kristoffer Knutsen og den norske landslagstreneren Helge «Snylte» Larsen (21). Men flere og flere nordmenn har fått øyene opp for managerspillet Hattrick, der over 176 000 mennesker over hele verden kontrollerer hvert sitt lag.

Så langt er 3266 nordmenn med i det norske seriesystemet, helt fra Tippeligaen til 6. divisjon.

Det deltar managere fra 62 land, og alle kjemper for å klatre til topps i sin nasjonale serie. Engelskmennene har selvfølgelig Premier League, brasilianerne har Campeonato Brasileiro og kineserne drømmer om å få delta i Dragons Elite. Neste år kommer også Færøyene, Paraguay, Ecuador, Bolivia, Nigeria og Marokko med.

Tatt for juks

Men akkurat nå er Skandinavia på alles lepper. Etter at Norge utklasset Nederland i EM-semifinalen, står verdens beste Hattricknasjon - Sverige - for tur.

Det er blitt høydramatisk før EM-finalen etter at Sveriges landslagstrener ble avslørt for juks, og svenskene måtte skaffe seg ny landslagssjef på svært kort varsel.

- Det er vanskelig å si hvordan dette slår ut for oss. Den forrige landslagstreneren deres var svært uforutsigbar. Han gjorde mye rart, men uforutsigbarheten hans var ofte en fordel for Sverige.

<> Hattrick <> Nettbasert managerspill som ble opprettet av Bjørn Holmér i 1997.

Alle nye managere får utdelt 19 spillere, en trener, en arena og tre millioner kroner. I løpet av en uke spiller du seriekamp på lørdag og cupkamp eller treningskamp på onsdag.

TYPISK HATTRICKLAG: «Doggone» er et gjennomsnittlig fjerdedivisjonslag. De har ligget i samme divisjon i ett år, men drømmer om cupfinale og tippeligagull en gang i framtida.
TYPISK HATTRICKLAG: «Doggone» er et gjennomsnittlig fjerdedivisjonslag. De har ligget i samme divisjon i ett år, men drømmer om cupfinale og tippeligagull en gang i framtida.
Vis mer

Kampene varer i to ganger 45 minutter, og kan følges i tekstversjon på nettet.

Du kan velge mellom flere forskjellige treningsformer og taktikker. En sesong strekker seg over 16 uker. Du spiller mot andre brukere, og må dermed prøve å foreta litt smartere valg enn motstanderne over tid for å klare å hevde deg.

Et godt tips er å bruke debattforumet i spillet for å få gode råd fra rutinerte brukere.

<> Spillet er gratis. For 175 kroner i året får du tilgang på mer statistikk, og muligheten til å legge ut både klubblogo og pressemeldinger.

- Den nye treneren begynner tross alt med en EM-finale, og han skal ha ganske store baller for ikke å spille på det sikre. Og han er en veldig dyktig manager, sier Helge «Snylte» Larsen.

Til tross for at Sverige skal være bedre enn oss, og at Norge har tapt alle tidligere oppgjør mot søta bror, tror likevel landslagstreneren på suksess.

- Vi har tapt med ett mål flere ganger. Nå skal vi gjøre det vi er best til, og vi kommer også til å spille et viktig kort. Av taktiske grunner kan jeg ikke røpe hva det er, sier «Snylte».

- Men jeg tror vi vinner.

Formsvikt

Den første semifinalen mot Nederland ble spilt på Asylum Ground i Sogn- og Fjordane 10. oktober. Selv om banen tar 122600 tilskuere, var alle fornøyd med oppmøtet på 42159. Norge vant 3-0 etter mål av Jostein Norum, Olav Abelsen og Halvor Gårdvik.

Dermed kunne de norske spillerne legge seg bakpå i returoppgjøret en uke seinere på ærverdige De Stoofpot i Nederland. De oransjekledde klarte bare å score ett mål, og Norge var i EM-finalen.

- Vi gikk ut i en 4-5-1-posisjon, og presset dem konstant («pressing»). Med den taktikken visste jeg at vi ikke kom til å slippe inn mange mål, og dermed kunne spillerne også ta det rolig på banen («play it cool»), slik at stemningen er svært høy før finalen.

Norges fremste stjernespiller er keeper Bjørn Buran (22). Men han har hatt en uhyggelig formsvikt, så det er ikke sikkert han får plassen mellom stengene i fredagens hatoppgjør.

- Det snakkes om at formsvikten skyldes piker, vin og sang, sier landslagstreneren og ler.

- Så det er egentlig helt opp til formutviklingen før kampen om han får spille. Reservekeeper Ola Landvik er bedre slik formen er akkurat nå. Det er litt synd, for Buran er egentlig en bedre keeper.

UTE AV FORM:</B> Norges klart beste spiller, Bjørn Buran, har dårlig formutvikling. Det er uklart om han står i EM-finalen.<hr>