Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge tjener på å fylle kloden med plast

Mens nordmenn plukker plast i fjæra og sorterer avfallet vårt, investerer oljebransjen stadig mer i plastproduksjon.

FORURENSNING: En elv fylt av plastsøppel i Manila på Filippinene. Foto: AFP PHOTO / NOEL CELIS
FORURENSNING: En elv fylt av plastsøppel i Manila på Filippinene. Foto: AFP PHOTO / NOEL CELIS Vis mer
Meninger

De siste årene har Norge hatt en stor bølge av engasjement mot plastavfall. I media finner vi hjerteskjærende reportasjer om hvaler og sjøfugl med magen fulle av plast, og vakre havområder fylt opp med søppel. På NRK går serien «Planet plast», som viser problematikken fra mange forskjellige vinkler. Havene som fylles opp av søppel, utfordringene med å klare seg uten plastprodukter, utfordringene ved å resirkulere. Skal vi ha forbud mot plastposer? Kan vi lage alternativer til plast? Kan man arrangere plastfri tacokveld?

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Alle partier lover handling. Tross alt er det ingen som tror at plastposer ikke er menneskeskapte. Men det er minst én elefant i rommet i denne debatten: Det er få som snakker om at Norge tjener store penger på å skape en plastplanet. I følge Oljedirektoratet går 19 % av oljen Norge eksporterer til petrokjemisk industri, i hovedsak plastprodukter. Norge produserte ca 79 millioner tonn olje i fjor. Det betyr at ca 15 millioner tonn olje går til blant annet plastproduksjon årlig. Og mer skal det bli, om vi skal tro oljebransjen selv.

Når de blir utfordret på hvordan vi kan fortsette å pumpe olje og redde klimaet samtidig, er det faste svaret «vi vil trenge plast i fremtiden også». Ennå har vi ikke fått svar på om plast fra norsk olje er «verdens reneste», eller om plastposer fra norsk sokkel kveler sjøfugl på en mer skånsom måte enn andre lands, men det er liten grunn til å tro det. Oljebransjen mener blodig alvor: I følge avisen ETC i Sverige er de i ferd med å investere 1850 milliarder kroner bare i år i 380 nye fabrikker som skal øke den globale produksjonen av plast med 40 %.

Også i Norge har plastindustrien sine forkjempere: Ole Jan Myhre på plastindustriens forsknings- og teknologisenter Norner ved Stathelle anslår at plasforbruket skal tredoble seg i verden fram mot 2060. Det er i alle fall håpet. Med andre ord: mens nordmenn resirkulerer og plukker søppel i fjæra, er vår aller største næring stadig mer avhengig av å produsere plast.

Plastdebatten i Norge minner om klimadebatten. Oljebransjen har i flere tiår fått gjennomslag for at klimaproblemene ikke har noe med norsk oljeutvinningstempo å gjøre. Dette må løses «på etterspørselssiden», med elbiler og vindmøller og tog, og ikke «på tilbudssiden», ved å redusere oljeutvinningen. Det moralske ansvaret ligger ikke hos de som selger fossil energi, men hos oss som bruker det, i følge norsk oljebransje. Takket være intens lobbyisme fra deres side, er dette også den gjengse holdning hos nordmenn. De færreste nordmenn nevner oljebransjen når de blir spurt hva Norge bør gjøre for klimaet, selv om den er den nest største kilden til klimautslipp i Norge, og bidrar med en halv milliard tonn CO2 internasjonalt hvert år - ti ganger mer enn alle utslipp i Norge.

Slik er det også med plast: vi diskuterer hvordan vi kan redusere forbruket, men ikke om vi bør redusere produksjonen av plast. Det er naturligvis behagelig for oljebransjen. Men det er ikke spesielt logisk. Kampen mot krypskyting av ville dyr handler ikke bare om å fjerne etterspørselen etter elfenben eller tigertenner, men også om å stoppe dem som tjener penger på å skyte dyrene. Kampen for et tryggere arbeidsliv handler ikke bare om å fjerne etterspørselen etter billig arbeidskraft, men også om å stille krav til arbeidsgiverne. Hvorfor skal det være annerledes med de som tjener penger på å forsøple og forurense kloden?

Tross alt har vi som forbrukere relativt liten individuell makt, mens store oljeselskaper har stor økonomisk og politisk makt. Det følger det ansvar med. Det er på tide å snakke om hvem som tjener penger på å fylle planeten med plast. Ønsker norske politikere virkelig at Statoil skal bidra til en utvikling der naturødeleggende plast blir vår største eksportvare? Hvor mye nytter det om hele Norges befolkning blir med på plastdugnad, mens vår egen største næring satser milliarder på det motsatte?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling