Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge trakk sin nominasjon i går kveld

Ville gi Beate Grimsrud bedre vinnersjanser til Nordisk Råds litteraturpris.

FORHÅNDSFAVORITT:Beate Grimsrud var utpekt som favoritt til å vinne prisen, men måtte se seg slått av islandske Gyrðir Elíasson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORHÅNDSFAVORITT:Beate Grimsrud var utpekt som favoritt til å vinne prisen, men måtte se seg slått av islandske Gyrðir Elíasson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Men da prisvinneren ble annonsert i Oslo i går, var det islandske Gyrðir Elíasson som ble presentert som vinner.

- Han er en av Islands største forfattere. Dette er en veldig velfortjent pris. Han har skrevet mange dikt og novellesamlinger. Og jeg gleder meg til at nordmenn skal lære ham å kjenne, sier den islandske forfatteren Einar Már Gudmundsson, til Dagbladet.

Forhåndsfavoritt Norske Beate Grimsrud var utpekt som den store forhåndsfavoritten, og var som første forfatter nominert av to land. Både Norge og Sverige hadde Grimsrud på sin nominasjonsliste, en avgjørelse som kunne vise seg å bli en ulempe for forfatteren ettersom landene ikke kan stemme på sine egne bidrag.

Dagen før prisutdelingen besluttet derfor den norske bedømmelseskomiteen å trekke Beate Grimsrud som en av sine to nominerte.

- Ukontroversiell avgjørelse - Valgteknisk valgte Norges bedømmelseskomité å trekke Beate Grimsrud for at avgjørelsen skulle bli mest mulig rettferdig, sier leder av priskomiteen, Eva Ström, til Dagbladet. 

- Rent stemmeteknisk ble vi enige om at Norge skulle trekke Grimsrud som nominert. Det var en ukontroversiell avgjørelse som ble tatt under samtalene i går. På den måten sikret vi at hun verken fikk fordeler eller ulemper i forhold til de andre nominerte. Norge ville da kunne stemme på den svenske utgaven av Grimsruds bok, sier Erik Bjerch Hagen, litteraturprofessor og medlem av den norske bedømmelseskomiteen.

- Så en eventuell seier ville da gått til Sverige?

- Vi ble enige om at det i så fall skulle bli en delt seier, sier Bjerch Hagen.

Beate Grimsruds redaktør, Herdis Eggen i Cappelen Damm, er skuffet over at Grimsrud ikke fikk prisen.

Redaktøren reagerer - Jeg synes det er ganske vanvittig at en dobbeltnominasjon skal være en ulempe. Det ligger masse entusiasme bak nominasjonene, og jeg synes det er rart at dette ikke har blitt drøftet undervies, sier Eggen.

Hun mener at bedømmelseskomiteen burde opplyse om at de to bøkene ville bli vurdert som en. Eggen er likevel glad for at prisnominasjonene har skapt oppmerksomhet rundt Grimsruds forfatterskap.

- Samtidig blir jo nederlaget større når man er dobbeltnominert og utpekt som den store favoritten. Hun kan ikke si noe annet enn at dette er synd. Vi skal reise kjerringa igjen, men i dag må hun få lov til å bare være sint og sur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media