PRIVAT

BARNEHAGEDRIFT: Vi er glade for at det finnes gründere som ønsker å bidra til å skape et rikere tilbud som løfter kvaliteten på barnehagetilbudet, skriver artikkeforfatteren. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PRIVAT BARNEHAGEDRIFT: Vi er glade for at det finnes gründere som ønsker å bidra til å skape et rikere tilbud som løfter kvaliteten på barnehagetilbudet, skriver artikkeforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Norge trenger barnehagegründerne

Det er faktisk kvinnelige gründere det går utover når SV ikke vil tillate utbytte på barnehagedrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 1. august skrev Carl Morten Amundsen (SV) at Venstres forsvar for kvinnelige gründere i barnehagepolitikken er et skalkeskjul for velferdsprofitt. I sitt forsøk på å gi et forsvar for SVs allergi mot private barnehager, ga Amundsen en beskrivelse av private barnehagedrivere som bærer preg av en voldsom mistillit til enkeltmennesker som ønsker å bidra til fellesskapet.

Guri Melby
Guri Melby Vis mer

I motsetning til SV, som er mest opptatt av hvem som driver barnehagen, er Venstre mest opptatt av kvaliteten på tilbudet til barna. Vi tror at mangfold i barnehagetilbudet er viktig for å sikre valgfrihet og innovasjon i barnehagene.

Derfor er vi glade for at det finnes gründere som ønsker å bidra til å skape et rikere tilbud som løfter kvaliteten på tilbudet. I barnehagesektoren er det særlig mange kvinnelige gründere som har investert tid, penger og hardt arbeid i å skape en arbeidsplass til seg selv og noen flere.

Det er kvinner som brenner for å gi barn en god og trygg barnehageplass, og som gjør en uvurderlig innsats som supplement til det offentlige. Det mener Venstre vi skal berømme, ikke mistenkeliggjøre og forby.

Det er faktisk kvinnelige gründere det går utover når SV ikke vil tillate utbytte på barnehagedrift. Det er kvinner som har bygd sin egen arbeidsplass, og som er avhengige av å tjene penger for å for eksempel spare opp egen pensjon. Eller for å si det med tidligere SV-leder Kristin Halvorsens ord: «Det er etablerere av barnehager som har lagt ned en stor innsats og mange timer uten å ta ut lønn for alt, og noen har investert private penger. Da ville det være urimelig å ikke tillate utbytte.» Forrige gang SV hadde makt inviterte de det private til dugnad for å oppnå løftet om full barnehagedekning, og var helt avhengige av deres innsats for å nå målet.

Det var et SV jeg kunne enes med. Det var et SV som satte barns interesse først, og som sparte seg for å framstille private bidragsytere som griske kapitalister.

Vi trenger de kvinnelige gründerne som bruker sin kompetanse og tid på å gi et godt barnehagetilbud. Disse gründerne trenger vilkår som gjør det mulig å tjene penger på sin egen arbeidsplass. Dette burde være en selvfølge, men det mener tydeligvis SV er for mye forlangt. Venstre er opptatt av å slippe alle gode krefter til, slik at vi får et best mulig tilbud og plass til flest mulig barn. Jeg ønsker å tilrettelegge for alle som ønsker å delta i den dugnaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer