– Norge trenger en kulturelite

– Den eneste eliten som er anerkjent i Norge i dag, er toppidretten, sier forfatter Knut Faldbakken. Han mener vi også trenger en kulturelite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må kunne akseptere det faktum at det er områder hvor folk har ekspertise og talerett. Den eneste eliten som er akseptert i Norge i dag, er toppidretten, sier forfatteren Knut Faldbakken (66).

I et innlegg i Dagbladet i dag kritiserer han kommentator John Olav Egelands artikkel om at det norske fellesskapet slår sprekker og at samfunnseliten i større og større grad opphøyer seg selv. Faldbakken mener derimot behovet for en norsk elite er stort.

– Begrepet elite har blitt et negativt fy-ord. Man kunne heller kalle det en fortropp. Uansett står den norske janteloven for tur til å bli bygd ned. Å rakke ned på dem som skiller seg ut ved sine kvalifikasjoner og kompetanse, er en perversjon av likhetsidealet, sier Faldbakken.

Tilhører du den norske kultureliten? Ta vår test!

Bøker i sekken

– Tenk på dem som skapte velferdsstaten, for eksempel Gerhardsen, Bratteli og Lie, som dro til skogs med bøker i ryggsekken. De skjønte at utdanning og selvforbedring er viktig, skal man bygge opp samfunnet. I dag er dette idealet snudd helt på hodet. Den sikreste måten å bli kalt arrogant på her i landet, er å si sin mening og begrunne den, sier Faldbakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer