– Norge trenger en kulturelite

– Den eneste eliten som er anerkjent i Norge i dag, er toppidretten, sier forfatter Knut Faldbakken. Han mener vi også trenger en kulturelite.

– Vi må kunne akseptere det faktum at det er områder hvor folk har ekspertise og talerett. Den eneste eliten som er akseptert i Norge i dag, er toppidretten, sier forfatteren Knut Faldbakken (66).

I et innlegg i Dagbladet i dag kritiserer han kommentator John Olav Egelands artikkel om at det norske fellesskapet slår sprekker og at samfunnseliten i større og større grad opphøyer seg selv. Faldbakken mener derimot behovet for en norsk elite er stort.

– Begrepet elite har blitt et negativt fy-ord. Man kunne heller kalle det en fortropp. Uansett står den norske janteloven for tur til å bli bygd ned. Å rakke ned på dem som skiller seg ut ved sine kvalifikasjoner og kompetanse, er en perversjon av likhetsidealet, sier Faldbakken.

Tilhører du den norske kultureliten? Ta vår test!

Bøker i sekken

– Tenk på dem som skapte velferdsstaten, for eksempel Gerhardsen, Bratteli og Lie, som dro til skogs med bøker i ryggsekken. De skjønte at utdanning og selvforbedring er viktig, skal man bygge opp samfunnet. I dag er dette idealet snudd helt på hodet. Den sikreste måten å bli kalt arrogant på her i landet, er å si sin mening og begrunne den, sier Faldbakken.

Han mener sentrale kjennetegn ved eliten han etterlyser, er liberalitet og vilje til å sette spørsmålstegn ved etablerte sannheter.

– I tillegg har en slik elite en respekt for individualitet og en åpenhet for kreative gjennombrudd, sier Faldbakken.

- VI TRENGER ELITEN: - Det er galt å rakke ned på folk som vet mer enn andre, sier forfatter Knut Faldbakken. Han mener Norge trenger en kulturelite mer enn noen gang. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- VI TRENGER ELITEN: - Det er galt å rakke ned på folk som vet mer enn andre, sier forfatter Knut Faldbakken. Han mener Norge trenger en kulturelite mer enn noen gang. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

– Hva mener du de som står i veien for denne fortroppen skal gjøre?

– De må åpne seg. Nedrakkingen av eliten går ofte på at man mener folk ikke skal tro de er bedre enn andre. Men det handler ikke om å være bedre, men om å vite litt mer, sier Faldbakken.

– Vi trenger utbrytere

Gudmund Hernes, tidligere kirke-, utdannings- og forskningsminister, mener vi trenger folk som bryter nytt land.

– Jeg er sterkt tvilende til elite som begrep. Det vi trenger er folk som tar arbeidet med å lære, som jobber og tenker og bryter nytt land, sier Hernes, som nå arbeider som forsker i FAFO.

– Vi trenger folk som ikke bare forsvarer konvensjoner og det etablerte, men som utfordrer det bestående og som gjør det på grunnlag av kunnskap og med godhet.

– Hvorfor trenger vi en kulturell elite?

– Vi trenger like mye både utbrytere og bondevett. Vi trenger dem som tør si at keiseren er uten klær, også når keiserens folk er smaksdommere og intellektuelt politi. Vi trenger folk som holder kunnskap og ferdigheter ved like og som setter standarder – folk som Leif Ove Andsnes. Men hver gang vi hører om en elite, bør vi spørre hvem som utfordrer den, og med hva, sier Hernes.

– Norge trenger en kulturelite

Han mener resultatene av elitens arbeid er viktigere enn eliten selv.

– Vi kan begeistres over ytelser og resultater uten å falle i staver over produsentene av dem. En framskutt posisjon er ikke noe man tildeles. Det er noe man erobrer. Går støttene i stykker, hjelper ikke krykker, sier Hernes.

– Røyk fra bokbålene

Faldbakken mener det også kan komme bærekraftige og viktige ideer fra folkedypet.

– Det gjør det alltid, men bevegelsen går oppover. Arbeiderbevegelsen i Norge har skapt ett av de flotteste samfunn i verden. Det farligste jeg hører, er når noen i Frp uttaler seg om kulturpolitikk. Det er så jeg ser den svarte røyken stige fra bokbålene.

– Er dette en kamuflert partipolitisk argumentasjon fra din side?

– Nei, for jeg har ikke noe parti. Men jeg ser Frp som en smeltedigel for veldig mange negative tendenser som dessverre begynner å bli typiske for det moderne Norge, sier Faldbakken.

Sosiale eliter?

Journalist og forfatter Magnus Marsdal, kjent for boka «Frp-koden», er enig med Faldbakken i at vi trenger eliter, men han mener begrepet er upresist.

– Vi trenger en naturvitenskapelig elite, og vi trenger en samfunnsvitenskapelig elite. Vi har en medieelite og eliteutøvere innen flere kunstarter. Disse gruppene står ofte i motsetningsforhold til hverandre. Å lempe dem alle sammen til «kulturell elite» er et tabloid grep uten presisjon, sier Marsdal

Han mener elitene skal drive samfunnsutviklingen, men at de ikke dermed automatisk skal ha økonomiske og sosiale privilegier.

– Det betente spørsmålet er om slike eliter skal ha økonomiske, sosiale og andre privilegier som hever dem over folk flest, spør Marsdal.

– Problematisk

Redaktør Cathrine Sandnes i Samtiden etterlyser også en definisjon av elitebegrepet.

– Hvem er kultureliten, og hva kjennetegner dem? For meg er kultureliten Kjell Bækkelund og damer med perleøredobber.

Sandnes mener det er merkelig at folk er fiendtlig innstilt til dem som er eksperter innen sitt felt.

– Det er ikke så underlig at mennesker som er utdannede og har jobbet innenfor et felt, som kanskje har brukt 30-40 år av livet på et fagområde, har en annen smak og opererer med andre kriterier enn andre mennesker. Det er merkelig at fiendtligheten overfor dem er så stor, og at nysgjerrigheten er så liten. Innenfor andre fagområder har vi stor respekt for håndverk og ferdigheter, sier Sandnes.

UTBRYTERE: Vi trenger like mye både utbrytere og bondevett som en kulturell elite, mener Gudmund Hernes.
PRIVILEGIER: – Det betente spørsmålet er om slike eliter skal ha økonomiske, sosiale og andre privilegier som hever dem over folk flest, sier Magnus Marsdal.
PERLEØREDOBBER: – Hvem er kultureliten, og hva kjennetegner dem? For meg er kultureliten Kjell Bækkelund og damer med perleøredobber, sier Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes. Hun etterlyser en definisjon av elitebegrepet.