Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Yrkesfagene

Norge trenger flere stolte fagarbeidere

Hvert år står rundt 6000 ungdommer i en meningsløs kø uten læreplass. Vi trenger et langt mer forpliktende samarbeid mellom kommuner, arbeidslivet og staten.

TRENGER FLERE: Fagarbeidere sikrer gode velferdstjenester og for at Norge skal gå rundt. Mangelen på fagarbeidere svekker også næringslivets tilgang på kompetanse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TRENGER FLERE: Fagarbeidere sikrer gode velferdstjenester og for at Norge skal gå rundt. Mangelen på fagarbeidere svekker også næringslivets tilgang på kompetanse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 25. nov. skryter Roy Steffensen (Frp) av hvor bra det går og regjeringens budsjett for yrkesfagene. Dette står i sterk kontrast til nåværende NHO-sjef i Trøndelag, Tord Lien, som i Adressa 19. nov. (bak betalingsmur) sier det «Kan bli høyeste konkurstall i Trøndelag på ti år. Det er så langt i år registrert 415 konkurser, tvangsavviklinger og tvangsoppløsninger i Trøndelag.»

Konkurransen i næringslivet blir stadig tøffere, marginene mindre og seks av ti NHO-bedrifter mangler ansatte med riktig kompetanse.

NHO trekker særlig fram mangelen på fagarbeidere og fagskole. Det ser vi i mange kommuner hvor viktige velferdsoppgaver «skriker» etter ansatte med rett kompetanse: I Fagbladet kan vi lese at Norge vil mangle 18.000 helsefagarbeidere i 2035.

Vi trenger flere fagarbeidere for å sikre gode velferdstjenester og for at Norge skal gå rundt. Mangelen på fagarbeidere svekker også næringslivets tilgang på kompetanse, som igjen reduserer bedriftenes konkurransekraft. Samtidig truer dette et organisert arbeidsliv, og svekker ansattes rettigheter til hele og faste stillinger.

I vårt statsbudsjett for 2020 foreslår Ap å opprette 1000 nye fagskoleplasser. I tillegg vil vi gi mer etter- og videreutdanning for fagskolelærere og bruke fagskolene aktivt i kompetansereformen vår.

Skal vi utdanne flere stolte fagarbeidere og sikre arbeidskraften landet trenger, må vi ha en målrettet og klar strategi. Ap har foreslått en yrkesfagmilliard i perioden 2017–2021. Bare i 2020 leverer vi 250 millioner mer enn høyreregjeringen til oppdatert utstyr, økt lærlingtilskudd for hver lærling med 2000 kroner, rekruttering av flere lærebedrifter, praksistilskudd til bedrifter og stipend for fagarbeidere som skal bli yrkesfaglærere.

Hvert år står rundt 6000 ungdommer i en meningsløs kø uten læreplass. Derfor vil Ap innføre en nasjonal læreplassgaranti. Det er en stor ambisjon, men også helt nødvendig. Vi trenger et langt mer forpliktende samarbeid mellom kommuner, arbeidslivet og staten.

Flere Ap-styrte kommuner og fylker er i gang med dette i samarbeid med lokale bedrifter. Flere store prøveprosjekt er et viktig steg mot en nasjonal læreplassgaranti.

Ap har en målrettet satsing på yrkesfag for å øke interessen for praktisk arbeid og sikre flere tusen ungdommer fagbrev.

AVARER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordrer sterkt flere unge til å ta yrkesfag. I dag er Oslo avhengig av utenlandsk arbeidskraft og trenger flere hender i en rekke yrker. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media