<strong> Pelsfarmer:</strong>  - Norge trenger ikke pelsdyroppdrett. Vi trenger å avvikle det, skriver artikkelforfatter. Foto: Lars Eivind Bones
Pelsfarmer: - Norge trenger ikke pelsdyroppdrett. Vi trenger å avvikle det, skriver artikkelforfatter. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

DEBATT

Norge trenger ikke pelsdyroppdrett. Vi trenger å avvikle det

Ingen politiker ville gått på Stortingets talerstol og tatt til orde for en næring vi ikke trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var det nøyaktig 100 år siden de første pelsrevene ble satt i fangenskap. Siden den gang har Norge vært i en voldsom utvikling; Fra å være et land der kvinner så vidt hadde rukket å få stemmerett - er Norge nå et av verdens beste land å bo i - som tross sine mangler, må sies å ha løftet folk opp fra fattige og middelmådige kår til en velferdsstat med små forskjeller mellom innbyggerne.

Omtanken for dyr har ikke alltid vært like lett å få øye på i denne utviklingen, men etter hvert har begrepet «dyrevelferd» slått rot, og selv om vi fortsatt har en lang vei å gå for reell livskvalitet for våre husdyr, så ER konkrete forbedringer kommet på plass. Småkalver i norske fjøs står ikke lenger oppbundet, grisepurker er ikke lenger fiksert på bås og alle melkekyr har nå krav på «kumadrass» og ligger ikke lenger på hard betong.

Men i 2015 sitter rev og mink fortsatt i bur med netting i tak, vegger og gulv, de tvinges fortsatt til å tilbringe alle sine dager og netter i sin lille nettingfirkant - så fjernt det er mulig å komme fra det livet de er skapt for å leve. Mink, som i fri tilstand tilbringer mye tid i og ved vann (de har svømmehud mellom tærne) som er aktive jegere med en variert diett. Rev, som har behov for å grave og bygge hi, som streifer alene over store avstander.

Ville vi begynt med pelsdyroppdrett i dag? Anne Karin Hamre som ledet Pelsdyrutvalget ble spurt om dette på Dagsnytt atten. Hun ville ikke svare. Ikke engang pelsdyroppdretternes ivrige forkjemper Guri Wormdahl får seg til å svare «ja» på spørsmålet. Svaret er åpenbart «nei, vi ville ikke det». Ingen politiker ville gått på Stortingets talerstol i dag og tatt til orde for det.

Årsaken er åpenbar - dette dyreholdet harmonerer verken med Veterinærforeningens faglige råd og heller ikke med vanlige folks oppfatning av hvilke behov rev og mink har. Vi har mer kunnskap nå enn det vi hadde da oppdrettet startet.

Norge trenger ikke pelsdyroppdrett. Vi trenger å avvikle det. I løpet av 2015 skal Stortinget ta sin beslutning. Skal vi tviholde på et dyrehold som for lengst er gått ut på dato, eller skal vi endelig ta den avgjørelsen som før eller siden vil måtte tvinge seg fram: Å vedta stopp i norsk pelsdyrhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer