- Norge trenger meg

ROSKILDE (Dagbladet): Når Morten Abel får tid skal han bli politiker og skrive en ny nasjonalsang.

En mann iført et antrekk som til forveksling minner om dykkerdrakt og svømmebriller, kommer løpende gjennom regnet fra en campingvogn merket «Abel». Han søker ly bak scenen under Roskildes største telt. Foran venter 10000 fans, men det vet ikke Morten Abel.

- Tre minutter gutter, befaler en megafon.

Abel spretter rundt som en jo-jo mens han gjør stemmeøvelser på en skala langt fra do-re-mi. Vi befinner oss bak sceneteppet. Backstage-lufta er elektrisk. Hva som venter foran vet ingen. 100 mennesker? 1000? Ikke engang lydmannen klarer å holde beina på bakken.

Så braker det løs. Scenen røyklegges som til en katastrofeøvelse, gigantiske høyttalere tvinges til liv, Morten Abel griper mikrofonen, teppet går sakte opp.

Melkeruta

Han er i ferd med å avslutte melkeruta langs norgeskysten. Den låve finnes knapt som ikke har fått besøk av Abel og bandet hans siden «Here We Go Then, You And I» ble sluppet. Turneen har vært hans mest omfattende noensinne. Mods og The September When inkludert.

- Nå begynner vi virkelig å bli bra. Nå er turneen slutt, sier han.

I en alder av 38 har han laget sitt beste album noensinne. Som artist er han den lykkelige eier av ni liv og vel så det. Ett i Mods, ett i The September When, ett som maler, ett med Peltz, ett i London, ett som «Snowboy» og ikke minst, ett som listetopp-jeger - hvilket han kler aller best. Men koste på seg et lite glis? Nei da.

- Det er ikke salgstall det dreier seg om nå, bedyrer han.

- Det er lett å si når du har solgt 110000 eks av siste skiva - bare i Norge...

Abel gliser skjevt før han fortsetter:

- Det høres kanskje klysete ut, men jo eldre jeg blir, jo bedre blir det jeg uttrykker. Jeg tror jeg er en kunstner som må modnes.

Klovn og president

Når tonekunstneren en gang blir overmoden, tenker han å ta «en amerikansk en». Abel for President! Eller kommunepolitiker for Ap.

- Norge trenger å sprite seg opp. Vi har bunad og lefse og alt det der. Men når premien skal deles ut er ikke det nok, sier han etter en lengre utlegning om pinlige Bondevik og perfekte Jagland.

- Hva er premien?

- Å få leve i et interessant samfunn.

Foreløpig nøyer Abel seg med å skrive soundtracket til AS Norge. Ny nasjonalsang kommer seinere.

- Tvilen er kunstnerens sanne følgesvenn. Man blir aldri konge på haugen. Selvtillit er en dings du kler på deg før du skal spille konsert, sier han.

- Ja, du shower fælt der oppe på scenen?

- Jeg bruker å si til bandet før vi går ut at nå skal vi bare spille. Ikke lage ablegøyer. Men jeg klarer ikke å la være. Jeg må klovne litt, sier Morten Abel.

MASKERADE: Morten Abel har mange ansikter. Her er ett av dem.