Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Norge trenger mer vindkraft

Vi har full respekt for at det finnes ulike syn på vindkraften, men vi vil på samme måte som flere stortingsrepresentanter og moderate vindkraftmotstandere be om en saklig, åpen og opplyst debatt.

VINDKRAFT: Vi har full respekt for at det finnes ulike syn på vindkraften, men vi vil be om en saklig, åpen og opplyst debatt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VINDKRAFT: Vi har full respekt for at det finnes ulike syn på vindkraften, men vi vil be om en saklig, åpen og opplyst debatt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Vindkraftaktivist Hogne Hongset har den siste tiden trappet opp språkbruken, og tar krigsretorikken fra vindkraftaktivistenes lukkede Facebook-grupper ut i det offentlige rom.

Vi har full respekt for at det finnes ulike syn på vindkraften, men vi vil på samme måte som flere stortingsrepresentanter og moderate vindkraftmotstandere be om en saklig, åpen og opplyst debatt.

Hongset hevder at Norge ikke trenger mer vindkraft. Det er stikk i strid med hvordan norsk industri ser på vindkraften. De siste årene har norske industribedrifter inngått mange langsiktige kraftavtaler (PPAer) med vindkraftverk.

Det er fordi industrien trenger mer fornybar kraft. Øyfjellet vindpark skal produsere rimelig, grønn og kortreist strøm til kraftforedlende lokal industri. All strøm fra Øyfjellet vil bli kjøpt av hjørnesteinsbedriften Alcoa i minst de neste 15 årene.

Avtalen vil garantere muligheten for vekst, og bidra til å sikre flere hundre norske arbeidsplasser. Alcoa sier selv at forutsigbarheten i kraftavtalen med Øyfjellet vindpark er viktig for Alcoa. Vindkraften trengs nettopp fordi den sikrer viktige industriarbeidsplasser i Mosjøen.

Hongset tar også feil når han sier at det ikke trengs mer vindkraft for å elektrifisere Norge. Norge har i dag nesten hundre prosent fornybar strøm, men virkeligheten er mer komplisert enn det tallet alene.

Over halvparten av den totale energien som forbrukes er nemlig fortsatt fossil. I 2017 ble det brukt 143 TWh fossil energi i Norge, samme år ble det brukt 133 TWh fornybar energi. Potensialet for opprustning og utvidelse av eksisterende vannkraft er på 5,1 TWh.

Stortinget har satt et mål om 10 TWh energieffektivisering innen 2030, men det trengs mer fornybar kraft for å sikre industriens muligheter for vekst i fremtiden.

Mer fornybar energi er en forutsetning for å stoppe klimakrisen. I Norge må transport, industri og andre energikrevende sektorer elektrifiseres. Da trengs utbygging av alle former for fornybar energi, også vindkraft. Det handler om verdiskaping, utvikling og fremtidsmulighetene til norske arbeidsplasser.

Vi er ikke kjent med denne hendelsen i anleggsområdet som Hongset referer til. Derimot så vi at enkelte av demonstrantene skapte farlige situasjoner ved å løpe ut på landingsplassen mens et helikopter skulle lande.

Denne gangen gikk det heldigvis bra, men uansett hvilken holdning man har til vindkraft må vi gi sikkerheten til både demonstrantene og våre ansatte øverste prioritet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!