Norge trenger nye ideer

Halvor Elviks kronikk er et lite saklig angrep som viser at han forstår lite både av forskningens og politikkens natur.

TOK GREP: «Willoch-regjeringen gjorde nødvendige grep for å styrke den politiske styringen av oljepolitikken», skriver artikkelforfatteren. Her er Kåre Willoch på vei ut fra slottet etter å ha blitt spurt om å danne ny regjering i 1981. Foto: Lars Grønseth / NTB Scanpix
TOK GREP: «Willoch-regjeringen gjorde nødvendige grep for å styrke den politiske styringen av oljepolitikken», skriver artikkelforfatteren. Her er Kåre Willoch på vei ut fra slottet etter å ha blitt spurt om å danne ny regjering i 1981. Foto: Lars Grønseth / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Forenkling er et nyttig journalistisk grep. Den tidligere Dagbladet-journalisten Halvor Elvik tar imidlertid av med sine bannbuller fra den politiske venstresiden 15. august. Først gjengis Høyres valgkampslagord feil, deretter toppes de mange angrepene med å hevde at Høyres ønske om maktspredning ligner «oligarkenes plyndring i Russland under Jeltsin».

Høyre har de senere årene fått ros for å snakke mest om egen politikk og mindre om andres. Å påpeke uenighet er naturligvis legitimt, men Elvik tar ingen forbehold i sine angrep.

Høyres mål er å rive ned, får vi vite. Det står i slående kontrast til Høyres forslag på alt fra helse og omsorg til skole og samferdsel: Vi vil fornye, styrke og øke kvaliteten.

I helsepolitikken foreslår vi løsninger for å sikre økt kvalitet og kortere ventetid og køer. I samferdselspolitikken ønsker vi mer penger til vei og kollektivutbygging, og foreslår samtidig grep for å sikre raskere utbygging og mer vei og mindre byråkrati for pengene.

I skolen er Høyres viktigste grep en sterk satsing på etter- og videreutdanning for lærere. Elvik mener for sin del at vi kun er opptatt av privatisering. Høyre innførte i sin tid et forbud mot å ta ut utbytte fra friskoler som mottar offentlig støtte. Det standpunktet holder vi fortsatt fast ved, og den rødgrønne regjeringen har i åtte år holdt seg til samme prinsipp. Når Elvik kritiserer feil avdekket ved noen friskoler, kunne han altså like gjerne kritisert den sittende regjeringen.

Det foregår en faglig debatt om hvorvidt forvaltningen av «oljefondet» kan bli bedre enn i dag. Høyres Jan Tore Sanner er villig til å se på det, hvis det kan sikre en bedre forvaltning av «oljepengene». Mer behøver ikke Elvik å høre før han fastslår at også dette er «et nedrivingsprosjekt» fra Høyres side. Hvor i all verden tar han dét fra?

Elvik går også tilbake til 1980-tallets oljepolitikk for å bevise at Høyre har onde hensikter. Han nevner imidlertid ikke at det i 1970-tallets Norge var en alvorlig bekymring for at Statoil hadde mer makt over oljepolitikken enn politikerne hadde over Statoil. Willoch-regjeringen gjorde nødvendige grep for å styrke den politiske styringen, bl.a ved å overføre eierskapet til store ressurser fra selskapet Statoil til staten selv. Løsningen var klok og nødvendig, og er ikke blitt omgjort av andre senere.

Elvik bruker like kraftig skyts mot meg for vårt syn på foreldrepermisjonen. Sannheten er at det er prinsipper som skiller partiene. Høyre mener familiene i større grad selv må få bestemme. Dagens regler passer langt fra alle, og fører bl.a. til at mange ikke får benyttet hele permisjonstiden. Mot dette står de som mener en politisk bestemt fedrekvote er bra for likestillingen.

Det er en redelig uenighet, selv om Elvik ikke godtar det. Ikke tar han høyde for at forskning gir ulike svar, ei heller for at man kan ha ulik prinsipiell tilnærming til et spørsmål. Elviks kronikk er rett og slett et lite saklig angrep, og viser at han forstår lite både av forskningens og politikkens natur.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.