Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Ungarn-psykologene

Norge trenger psykologer. La oss bidra!

Endelig ba Stortinget i går regjeringen om å finne en løsning for oss.

STUDENTER: Martine Emilie Pedersen (f.v.), Tord Skagestad Wold, Kaia Martine Storbråten Davanger, Martine Soelberg Nilsen, Malin Syvderud Moland, Tina Maria Mota Stensvold, Mina Otilie Remme, Hanna Nygård Roth, Rikke Aarhus Høglid, Aksel Ry, Julie Karoline Weltzien, Charlén Tangen, Simen Georg Stenersen, Melvin Treider, Jørgen Bråthen, Kamilla Lien, Tomás Lorang Larsen studerer psykologi i Ungarn. Foto: Maria Skarpaas Andersen 
STUDENTER: Martine Emilie Pedersen (f.v.), Tord Skagestad Wold, Kaia Martine Storbråten Davanger, Martine Soelberg Nilsen, Malin Syvderud Moland, Tina Maria Mota Stensvold, Mina Otilie Remme, Hanna Nygård Roth, Rikke Aarhus Høglid, Aksel Ry, Julie Karoline Weltzien, Charlén Tangen, Simen Georg Stenersen, Melvin Treider, Jørgen Bråthen, Kamilla Lien, Tomás Lorang Larsen studerer psykologi i Ungarn. Foto: Maria Skarpaas Andersen  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter oppfordrer studenter til å studere i utlandet, selv om det ikke er noen garanti for å få godkjenning når man vender hjem til Norge. Men utdanningen «Clinical and Health Psychology» fra ELTE i Ungarn har vært godkjent siden 2003. Ved endt studie i Ungarn kunne man søke om lisens, en midlertidig tillatelse, for veiledet praksis i Norge. Ett år inn i praksisen kunne man søke om autorisasjon til å praktisere som selvstendig psykolog. I september 2016 tok denne praksisen en brå vending da jeg og 49 andre søkere fikk avslag på lisenssøknadene. Dette til tross for at Norge, i følge EU/EØS’ yrkeskvalifikasjonsdirektiv, er forpliktet til å gi søkerne en lisensperiode. Her er en oppsummering av saken.

La meg illustrere absurditeten i denne saken: Kari fikk innvilget lisens i september 2015. Hun fikk raskt praksisplass og rakk å få autorisasjon innen september 2016. Hun er psykolog. Ola gikk i samme klasse som Kari, men fikk praksisplass senere enn henne. Avslaget i september gjør at han, etter endt lisensperiode, ikke lenger er psykolog. Anders, også fra samme klasse, fullførte studiene senere grunnet sykdom. Han søkte om lisens i februar 2016, men fikk avslag og må nå finne på noe annet.

VENTER: Lydia Ayati venter på godkjenning som pyskolog i Norge. Foto: Hanne Antonsen 
VENTER: Lydia Ayati venter på godkjenning som pyskolog i Norge. Foto: Hanne Antonsen  Vis mer

Statens autorisasjonskontor (nå Helsedirektoratet) har tidligere fått faglig rådgvining av Universitetet i Oslo (UiO) vedrørende utdanningen ved ELTE. I sin generelle vurdering av ELTE-utdanningen skrev UiO i 2014 at «utdanningen tar uten tvil sikte på å utdanne kliniske psykologer som skal være forberedt på å gå inn i ordinære psykologstillinger». Ungarske myndigheter bekreftet dette også. Masseavslagene i fjor var basert på UiOs vurdering av én enkeltpersons utdanning fra 2014. Vedkommende klagde på avslaget og fikk deretter lisens. Hvordan kan Helsedirektoratet basere 50 avslag på et ugyldig vedtak?

Helsedirektoratet har hevdet at den ungarske utdanningen ikke er jevngod med den norske. Men senest høsten 2015 innvilget de lisens til personer med identisk utdannelse som søkerne som fikk avslag i fjor. Jevngodhetsargumentet har blitt feilaktig repetert av blant andre helseminister Bent Høie. Han har vel ikke tid til å sette seg inn i saken, ettersom han prøver å finne psykologene han lovet til alle kommuner.

Pasientsikkerheten har også vært et argument i debatten. Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Farseth, fastslo i fjor at Ungarn-psykologene som har fått innvilget lisens kunne fortsette å jobbe. Vi utgjør altså ingen fare for pasientene.

I november 2016 ble avslaget påklaget, og i februar skulle saken ferdigbehandles. Helsedirektoratet er i tillegg klaget inn til EFTA Surveillance Authority for brudd på EU/EØS regelverket. I forbindelse med dette ba Helsedirektoratet ungarske myndigheter om en utredning av ELTE-utdannelsen. Dette skjedde ett år etter at noen av oss søkte om lisens og seks måneder etter avslagene.

Ungarn bekreftet nylig igjen at vi er utdannete psykologer. I går ba endelig Stortinget regjeringen om å finne en løsning for oss, etter at en rekke politikere har innsett hvor urettferdig dette har slått ut for oss. Norge trenger psykologer. La oss bidra!

Hele Norges coronakart