DEBATT

Debatt: Handelsavtale

Norge trenger utlandet, vi trenger TISA

Anti-globalistene bør ikke få legge premissene for internasjonalt samarbeid.

VEKSTNÆRING: Eksport av varer og tjenester fra sjømatnæringen har økt kraftig de senere årene, og norske eksportører må ikke ha dårligere rammevilkår enn våre konkurrenter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VEKSTNÆRING: Eksport av varer og tjenester fra sjømatnæringen har økt kraftig de senere årene, og norske eksportører må ikke ha dårligere rammevilkår enn våre konkurrenter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Verden trenger flere og bedre handelsavtaler for å sikre vekst og arbeidsplasser. Tjenestesektoren er sterkt voksende og vi trenger derfor TISA (Trade in Services Agreement).

Attacs leder, Petter Slaatrem Titland, går 9. september i Dagbladet til frontalangrep mot handelsavtaler generelt og TISA spesielt. Han mener at: «Det er en svært lite demokratisk sivilisasjon vi ser stige opp av TISA-avtalen». Han sauser sammen en hel rekke udokumenterte påstander og skaper et villedende inntrykk av hva både TISA og internasjonale handelsavtaler handler om.

Det er ikke måte på hvilken elendighet TISA vil føre med seg: Ny finanskrise, dårligere omstilling, dårligere velferd og attpåtil skal vi ikke kunne fremme fornybar energi. Det er vanskelig å ta påstandene alvorlig - men de kan nesten ikke forbli uimotsagt.

TISA handler om å få til en avtale om handel med tjenester mellom 50 WTO-medlemmer. Grunnen er at det har vært stillstand i WTO-forhandlingene i lang tid, og de gamle reglene er fra 1995. Med den raske utviklingen innen internasjonal handel er det behov for å tilpasse de internasjonale reglene på dette området. De landene som er interesserte i å forbedre avtaleverket innen tjenestesektoren har derfor tatt initiativ til å etablere en egen avtale. Det er håp om at forhandlingene blir ferdige i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer