Norge ut av oljealderen!

Mange studenter faller for høye lønninger og den forførende retorikken til oljeindustrien.

TENK NYTT!  «I stedet for å hoppe på oljebransjens synkende skip; sats på fornybart og finn fast grunn», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB Scanpix
TENK NYTT! «I stedet for å hoppe på oljebransjens synkende skip; sats på fornybart og finn fast grunn», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan ser din framtid ut? Du har sikkert tanker om hva du skal jobbe med, hvor du skal bo, og hva du vil oppleve. Men har du tenkt over hvor mye som vil endre seg i løpet av ditt liv? Framtida blir sannsynligvis ikke slik som du tror. Vi er inne i en periode der vi står ovenfor potensielt store endringer i klima, økonomi og politikk. Har du lyst til å legge disse endringene i andres hender, eller vil du være med på å påvirke veien videre?

Helgen 8.- 9. mars ble disse spørsmålene grundig diskutert under Energiseminaret på Ås. Dette er et arrangement av og for studenter som ønsker å jobbe for at Norge skal komme seg helskinnet ut av oljealderen. Seminaret samlet studenter fra hele landet. Her møttes geologer, geografer, samfunnsvitere, naturforvaltere, ingeniører, meteorologer og økonomer. Målet med konferansen var todelt; det skulle være lærerikt for dem som deltok og samtidig være en møteplass for studenter som deler lidenskapen for bærekraft.

Håvard Hartviksen, 

NTNU-student
Håvard Hartviksen, NTNU-student Vis mer

Etter helgen sitter vi igjen med mer håp og mer engasjement. Vi kan skape et samfunn der fossilt drivstoff er faset ut og strømmen vi får i stikkontakten ikke delvis kommer fra ødeleggende kullkraft fra Europa. Vi kan bidra til opprettelsen av mange nye arbeidsplasser innen fornybar kraftindustri, men da må vi å jobbe hardt. Norge må frigjøres fra sin avhengighet til petroleum. Det krever politisk handling, men som statsministeren i Luxemburg, Jean-Claude Juncker, så treffende påpeker: «We all know what to do, but we just don't know how to get re-elected after we've done it.»

Ingrid Dagsland Halderaker, NTNU-student
Ingrid Dagsland Halderaker, NTNU-student Vis mer

Politikerne må vite at de har velgerne i ryggen før de tør å innføre riktige tiltak. Mens makthaverne vegrer seg, må vi derimot handle. Det er viktig at vi som studenter tar opp kampen. Søkertallet til studier relatert til fornybar energi har sunket drastisk det siste året. Populariteten til petroleumsfag har derimot økt. Dette bekymrer oss stort. Det viser at politikernes manglende vilje til handling og satsing på fornybart har forplantet seg hos de unge. Arrangementer som Energiseminaret på Ås er nøkkelen til å snu om på denne trenden.

Jakob Boye Hansen, NTNU-student
Jakob Boye Hansen, NTNU-student Vis mer

På universiteter, som NTNU, ser vi at veldig mange studenter faller for høye lønninger og den forførende retorikken til oljeindustrien. Det er viktig at det presenteres attraktive alternativer til hva vi kan bruke utdannelsen vår på, slik at vi får det fornybare samfunnet vi ønsker. Utfordringene i oljebransjen er riktignok store og spennende, det er ikke lett å holde et synkende skip flytende. Oljebransjen er gammelt nytt. Grunnen til at det er så mye aktivitet og høy rekruttering til oljesektoren i dag, er at bransjen desperat prøver å skvise ut de siste dråpene før det går tomt.

Julie Lyslo Skullestad, NTNU-student
Julie Lyslo Skullestad, NTNU-student Vis mer

I fornybarsektoren ligger utfordringene i å bygge et flunkende nytt skip. Kanskje til og med finne helt nye måter å krysse havet på. Studenter som ønsker å jobbe i oljebransjen begrunner det ofte med at «det er der de møter de største faglige utfordringene». Samtidig går veien fram til samfunnet vi ønsker oss gjennom mange forskjellige bransjer. Dette fører oss til kjernen i vårt budskap: Fornybarsektoren byr på minst like store faglige utfordringer som oljesektoren.

Følg oss på Twitter

Innen offshore vind må vi finne måter å distribuere strøm fra områder langt ute til havs, uten tilknytning til strømnettet. Det er også store utfordringer knyttet til stabiliserende design for slike vindmøller. Offshore konstruksjoner er noe vi allerede er eksperter på. La oss bruke kompetansen til innovasjon og nyvinning. Norges offshorekompetanse kan også brukes innen såkalt geovarme. Bore- og brønnteknologi kan brukes til å hente ut varme fra jordas indre. Geotermisk varme er et lite utforsket område sammenliknet med sitt store potensial.

I transportsektoren skjer det også store ting. Her ligger jobben blant annet i å fase ut det fossile drivstoffet. Andelen elbiler må opp og strømmen som driver dem må hentes fra fornybare kilder. Dette understreker viktigheten av at vi må fase ut kull- og gasskraftverk, som i seg selv står for enorme mengder av dagens kraftproduksjon på verdensbasis. I tillegg kommer logistikkutfordringer knyttet til kollektivreiser og effektivisering av transportruter.

Det er ingen mangel på spennende utfordringer i fornybarsektoren. Tvert imot er det her det største og mest meningsfylte arbeidet ligger framover. Vi er inne i gode økonomiske tider sammenliknet med Europa og resten av verden. Det er nå det er lettest å få til den omveltningen vi trenger. Gode tider kan snu fort og jo lengre vi venter med å handle desto vanskeligere og dyrere blir det å gjennomføre. Studenter fra alle Norges utdanningsinstitusjoner må jobbe sammen og de må ta et bevisst valg. I stedet for å hoppe på oljebransjens synkende skip; sats på fornybart og finn fast grunn.

De fire forfatterne bak kronikken studerer til sivilingeniør i Energi og Miljø på NTNU. De skriver på vegne av alle studenter som deltok på Energiseminaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer