Norge uten FN

FN-sporet var nær ved å gjøre Norge til en passiv tilskuer i Libya.

Slagkraft: Et norsk F-16 jagerfly har akkurat returnert til Souda Air Base på Kreta etter endt tokt over Libya. Det er grunn til å være kritisk til FN-sporet i norsk debatt, mener Minerva-redaktøren. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
Slagkraft: Et norsk F-16 jagerfly har akkurat returnert til Souda Air Base på Kreta etter endt tokt over Libya. Det er grunn til å være kritisk til FN-sporet i norsk debatt, mener Minerva-redaktøren. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var grunn til å glede seg da FNs sikkerhetsråd 18. mars i siste liten klarte å vedta en resolusjon som autoriserte militær inngripen i Libya. Samtidig bør prosessen anspore oss til å tenke kritisk om FN-sporet i norsk debatt.

Misforstå meg rett: Det er en fordel for lille Norge at beslutninger tas i et forum der vi er representert, og at FN-pakten står som garantist også for små lands suverenitet. Og det er en fordel for verden at stormakter har et forum å møtes i. Problemet oppstår når det settes likhetstegn mellom FN-sporet og moralsk gode beslutninger eller Norges interesser. Krisen i Libya viste oss nesten hvorfor. Én dag senere, og Kadhafis styrker kunne ha inntatt Benghazi, med tusenvis av døde som mulig utfall. Men argumentene for intervensjon — å hindre blodbad, å vise at makt ikke kan bevares med vold og å muliggjøre en bedre utvikling i Libya — ville vært like sterke også med et russisk veto.

Heller ikke argumentene motintervensjon, som Jonas Gahr Støre fremførte i Stortingets spørretime 17. mars, ble vesentlig svekket av FN-mandatet. Støre tvilte på om man ville klare å beskytte sivile, og mente intervensjon kunne gi Kadhafi fornyet legitimitet. Men tror virkelig noen at FN-mandatet er avgjørende for om libyerne føler de eier opprøret? Eller gjør operasjonen militært enklere?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer