Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge utrydder «de andre»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRILLEMARKA: Det store «vi»-«de»-skillet går mellom menneskene og andre arter. Mennesker blir det flere av. De vergeløse «andre» utryddes med økende fart. Den nye, norske rødlista over truede «andre» viser at nærmere 4000 av de undersøkte artene kan forsvinne - vesentlig fordi leveområdene ødelegges. Utryddelse varer evig.Vern av 200 km² av Trillemarka er Norges siste sjanse til å redde et større barskogsområde for ettertiden. Norsk «barskog» er ellers mest plantefelt - opplevelsesfattige og artsfattige granåkre. Ynkelige en prosent av barskogen er nå vernet. Regjeringen proklamerer at den vil stanse tapet av biologisk mangfold - men tiltakene uteblir. Over 100 truede arter er knyttet til 175 km² av Trillemarka.

MENNESKETS BEHOV for skjønnhet tilsier at 200 km² skånes for det som ellers preger «skog» i Norge - veier, hytter, hogst. Dette er vår siste sjanse til å verne et større skogsområde. Det er også SVs siste sjanse til å verne sin anstendighet: Klimautslippene vokser. Rensing av gasskraft i 2014 vil øke CO²-utslippene fordi CO² skal dytte opp olje som ellers hadde blitt liggende. Hvis ikke Bjørnøy gir oss 200 km², trenger vi ikke SV i regjering. Da trenger vi knapt nok SV overhodet.Trillemarka er også Jens\' siste sjanse til å ta miljøansvar. Ap er motoren i vekstpolitikken som øker klimaskadene og reduserer artsmangfoldet. Men å sikre fullt vern av Trillemarka provoserer neppe Gerd-Liv - i høyden Martin Kollberg og hans ordførervenner i Buskerud som vil bygge det de kan av hytter.

VIS DEG SOM en statsmann, Jens. Hev deg over lokale næringsinteresser. Gi SV og Norge 200 km². Vern av 100 km² er ikke et kompromiss - det er bevisst ødeleggelse av umistelig natur i grunneiergrådighetens navn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!