KOMMENTARER

Norge våkner til Vedum

Forteller gjestene i «Politisk kvarter» hvilken retning vi går i? I så fall ligger Senterpartiet godt an.

MEDVIND: Senterpartiet seiler i politisk medvind. Det viser seg også i statistikk over hvor mange ganger denne mannen opptrer i NRK:  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MEDVIND: Senterpartiet seiler i politisk medvind. Det viser seg også i statistikk over hvor mange ganger denne mannen opptrer i NRK:  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er en av mange som har NRK P2s «Politisk kvarter» som del av morgenrituale. Kvart på åtte hver dag, i snart et par tiår nå; gjerne i halvsøvne før den første kaffekoppen. Dermed hender det at jeg en time seinere, på morgenmøtet, er usikker på om jeg bare har drømt om Trygve Slagsvold Vedum.

Som regel har jeg ikke det. Ifølge en opptelling «Politisk kvarter» selv har gjort. er sannsynligheten stor for at jeg har våknet til hans kneggende latter. Vedum er den klart hyppigste morgengjesten. Hele 19 ganger har han vært i studio siste året. Trekker du fra Stortingets reiser og ferier, er det et imponerende antall ganger, særlig tatt i betraktning av at han verken er statsråd, eller leder et støtteparti.

Så hva er det som gjør Vedum så populær? Det kan ikke bare være latteren. Vil NRK ha noen til å skremme vannet av naboene på Marienlyst, er det best å ringe Per Olaf Lundteigen. Den som har hørt ham fantasere om blodtørstige ulv rundt barnevognene i Bærum, kan lett gå i fella og bli politisk ustabil før frokost.

Den enkle forklaringen er at de mindre partiene oftest stiller med partilederen; Lysbakken er også relativt høyt oppe på en delt sjetteplass. Men Vedums topplassering forteller i tillegg hvorfor Senterpartiet har hatt stor framgang de seinere åra. Den politiske debatten har handlet om saker hvor Sp tradisjonelt har vært i en særstilling. Det har handlet om motstand mot EU, globalisering og innvandring, om nasjonalisme, kultur og matsikkerhet (eller landbruk som det het før).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer