NORGENS BANK vil fjerne fontenen på bankplassen i Oslo. Fontenen er tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto og bør ikke fjernes, den bør fredes, mener kronikkforfatteren.
Foto: NTB Scanpix
NORGENS BANK vil fjerne fontenen på bankplassen i Oslo. Fontenen er tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto og bør ikke fjernes, den bør fredes, mener kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Norges Bank vil «revitalisere» bankplassen

Det er en dårlig idé. Plassen bør fredes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I stillhet har Norges Bank avholdt en liten konkurranse for å bygge om Bankplassen. Det har unnsluppet den offentlige debatten. Denne «revitaliseringen» er en drastisk endring som bør forhindres.

Banken opparbeidet plassen som nytt hovedsetet i 1986. Men etter det er den vår. Allmennheten bruker den, den er vårt fellesrom. Det er en offentlig sak når en av byens dagligstuer i stillhet forsøkes endret.

Oslo har få intime plasser. Kanskje bare Sehesteds plass, pluss Bankplassen som er omkranset av tre nasjonalbanker og en langside med variert historisk bebyggelse. Plassrommet forholder seg til det høyverdige bygningsmiljøet på en gjennomtenkt måte. Fontenen på midten skaper et sentrum og gjør Museet for samtidskunst til hovedfokus.

Plassen og Norges Bank-bygningen er intimt knyttet sammen. Det vil være et vesentlig kulturelt tap om dette viktige tidsdokument fra 1980-tallet blir tuklet med. Nå skal trappetrinn bringe publikum opp på de opphøyede grøntarealene og kantsteinen rundt forenkles for å bli en bedre sittebenk. Det er smått og perspektivløst. Kantsteinens utforming er del av en sammenvevd helhet som strekker seg fra søylesnittet inne i banken, fasadeutformingen og hele husets innredning.

Bankplassen og nye Norges Bank var et stort og kostbart løft. Noe av kostnadene skyldtes en kvalitet og et bearbeidelsesnivå som ingen andre moderne norske bygninger har vært i nærheten av.

Kjell Lund og Nils Slaatto tegnet bygget. Sammen med Sverre Fehn var de etterkrigstiden ledende arkitekter. De tegnet blant annet parkanlegget fra Stortinget til T-banenedgangene ved Nationaltheatret, inkludert to vakre fontener: Påfuglfontenen og den sentrale fontenen. Deres tredje, den på Bankplassen, foreslås nå erstattet av en vannrenne langs husrekken ved Café Engebret. Det er en dårlig idé. Bankplassen trenger vedlikehold og nye benker. Plassen bør fredes, ellers vil Norges Bank «revitalisere» den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer