Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges beste plateselskap?

Tellé gjenoppstår med fire singler.

(Dagbladet.no): Röyksopp, Annie, Bjørn Torske, Ralph Myerz, Bergensbølgen: Da Mikal Tellé slapp «Tellé samleplate» i 2000, var det en utgivelse som skulle sette sitt preg på norsk musikkliv gjennom hele 2000-tallet.

Röyksopp ble millionselgere og MTV-gjengangere, Ralph Myerz trommet seg gjennom Norge og Annie ble pop- og blogfavoritt.

Tellé gikk konk.

- Tanken bak Tellé var egentlig aldri å bli et plateselskap, det var å drive butikk og pushe musikk. Vi visste i utgangspunktet ikke noe om å drive et plateselskap, men det ble etter hvert en del av livet. Når vi nå starter opp igjen har vi kontrakter. De er kanskje de snilleste kontraktene i verden, men de er fortsatt kontrakter, sier Mikal Telle til Dagbladet.no.

I dag relanserer han plateselskapet som mer eller mindre har ligget brakk siden 2004. Gjenfødelsen foregår selvfølgelig i form av et plateslipp, fire vinylsingler kommer i nærmeste framtid forhåpentligvis til å dukke opp i en spesialsjappe nær deg.

California-trioen Rubies lager trivelig elektrodisko på «I feel electric». Øya-favoritten Matt& Kim spiller enkel gla\'punk på «Yea Yea». Svenske Familjen kjører dansbar elektro på «Det snurrer i min skalle» og Prins Thomas og Erol Alkan har remixet countrybergenserne Real Ones sin «Outlaw».

- Vi starter ganske gammeldags med vinylsingler. Det er ikke så mye penger å tjene, men vi liker å gjøre slike ting. De går til spesialbutikker, men vi hadde ikke hatt noe imot å selge dem på Platekompaniet. Det hadde vært ufattelig fancy å få en topp 20-plassering med en vinylsingel, mener Mikal.

For ti år siden ga Mikal bare ut plater med vennene sine. Det gjør han denne gangen også - det er bare det at nettverket har utvidet seg litt.

NY GIV: Mikal Telle har blåst liv i plateselskapet Tellé. Foto: Nina Hansen
NY GIV: Mikal Telle har blåst liv i plateselskapet Tellé. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Rubies oppdaget jeg gjennom nettverket til Kings of Convenience. De er en del av et lite musikkunivers med blant andre Feist og Devendra Banhart. Alle spiller på alles plater og Kings of Convenience introduserte oss for Rubies, forteller Telle.

For ham har nettverksbygging blitt alfa og omega, ideen Tellé er tuftet på og årsaken til labelens internasjonale suksess.

- Det viktigste for artister og små plateselskap er å knytte kontakter og den beste måten å gjøre det på, er å kontakte noen du selv er fan av. Istedet for å bare henge med indiefolk i Oslo, kan man sende en mail til England. Da jeg drev en liten alternativ butikk kjøpte jeg plater fra England, og da jeg trykket opp plater solgte jeg dem tilbake. Kings of Convenience, Röyksopp og Annie ble oppdaget ved at en a&r kjøpte dem på platebutikken Rough Trade i London. Du vet hvordan det er, når man oppdager noe selv er det mye morsommere enn når folk prøver å prakke det på deg, sier Mikal.

Selv om plateselskapet nå er oppe og går og han har skaffet seg to ansatte, er det likevel ikke sikkert at det kommer en «Tellé samleplate 2». Til tross for at Mikal har snakket om den siden begynnelsen av 2000-tallet.

- Jeg tror jeg har laget 20-30 versjoner av den samleplata som aldri har sett dagens lys. Jeg er ikke musiker, men en samleplate blir på en måte min plate og derfor blir jeg heller aldri fornøyd, sier Mikael.

- Probemet med å lage en samleplate er at man etter hvert tror alle låtene er gamle, men så viser det seg at det er bare jeg som har hørt dem alt for mange ganger.

HIT: Annie slapp «The Greatest Hit» på Tellé.
YEA: Matt & Kim spilte på Øya i sommer.
EKTE: Real Ones slipper en remiks-singel på Tellé.
RINGREVER: Röyksopp gjorde seg bemerket på «Tellé samleplate».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media