Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges billigste spillefilm?

... med en som ligner på Jack Nicholson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det koster å lage spillefilm, i hvert fall om du har ambisjoner om å få vist den på kino.

Noen velger likevel å utfordre de store budsjettene. En av disse er filmskaperen Robert Hansen, som i morgen er premiereklar med filmen «Jakob - mannen som elsker Jack Nicholson».

Billig film

Innspillingen av filmen tok bare fire måneder, og kostet ikke mer enn 20.000 kroner.

- Det er galskap, og bør vel egentlig ikke være mulig. Film er noe av det vanskeligste du kan gjøre, spesielt teknisk logistikkmessig er det store krav. Men den største utfordringen ligger i menneskene som er med, og der har jeg vært svært heldig, forteller Hansen til Dagbladet.no.

I hovedrollen finner vi skuespilleren Tormod Lien, som natulig nok ligner en god del på filmlegenden Jack Nicholson.

- Tormod er en lokal skikkelse på teateret her i Molde. I filmen spiller han ungkaren Jakob, som står overfor et dilemma når moren dør og han må flytte hjemmefra. I mangel av en far har han tatt til seg Jack Nicholson som farsfigur. Når Jakob så drar inn til byen, der han møter sin vellykkede halvbror, går det derfor ikke nødvendigvis helt smertefritt, forteller Hansen.

- Må tørre

IDYLL? Den norske spillefilmen «Jakob - mannen som elsker Jack Nicholson» kostet ikke mer enn 20.000 kroner å lage. I morgen har den premiere i Molde. Foto: PROMO
IDYLL? Den norske spillefilmen «Jakob - mannen som elsker Jack Nicholson» kostet ikke mer enn 20.000 kroner å lage. I morgen har den premiere i Molde. Foto: PROMO Vis mer

Filmen beskrives som en «lun dramakomedie».

- Den handler først og fremst om det å tørre å være seg selv, og ikke la andre mennesker bestemme over livet ditt. I byen møter Trond på niesen som spilles av Anette Monsås, hun blir forsøkt giftet bort av moren som bare bryr seg om fasade. De to finner hverandre i et slags fellesskap, sier Lien.

- Du sier at den lave prislappen på filmen bare tilsvarer en promille av det andre norske filmer kan koste. Hvordan er det mulig?

- Det viktigste er at du har en enkel og gjennomførbar idé og en gjennomtenkt historie, og finner noen mennesker som du stoler på og kan jobbe sammen med. Mange kan nok skilte med dette, men det aller viktigste er bare å tørre å gjøre det, avslører Hansen.

Drar til filmfestival

Tidligere i år lagde Robert Hansen også en annen lavbudsjettsproduksjon, tv-serien «Det 11te bud».

- Jeg lærte utrolig mye av den prosessen, og har også lært mye av «Jakob». Tormod Lien har tidligere jobba i psykriatien og i fengsel, og kan derfor referere til mange av skikkelsene der. Nå går vi og drodler om å lage noe a la «Gjøkeredet», når vi første er inne på Jack Nicholson.

«Jakob - mannen som elsker Jack Nicholson» har kinopremiere i Molde i morgen, foreløpig som eneste norske by.


- Men etter det reiser vi nordover til Tromsø filmfestival, der vi håper på å få vist filmen vår. Om den ikke skulle bli satt opp på programmet, får vi bare finne på noe kreativt. En slags geriljavisning, om du vil.

image: Norges billigste spillefilm?

Filmen blir i utgangspunktet bare satt opp lokalt i Molde, og hvor filmen går etter det er ikke Hansen sikker på.

- Kanskje den beveger seg ut av byen, kanskje den dukker opp på DVD. Tiden får vise ...

PREMIERE I MORGEN: Hovedrolleinnehaver Tormod Lien (til venstre) sammen med filmskaper Robert Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!