DEBATT

Norges blodrøde klimaregnskap reddes ikke av litt klimatilpasning

For hvert år som går uten reell klimahandling, øker faren for å mislykkes. Så langt ligger vi ekstremt bak skjema.

TIL ARKTIS: En oljerigg klar for arktiske strøk mellomlander i delstaten Washington. Klimaministeren forstår ikke alvoret vi står overfor i klimasaken, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
TIL ARKTIS: En oljerigg klar for arktiske strøk mellomlander i delstaten Washington. Klimaministeren forstår ikke alvoret vi står overfor i klimasaken, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har vært en tur i USA for å lære om klimatilpasning, og forteller i en kronikk i Dagbladet at også Norge skal bli varmere og våtere på grunn av klimaendringene - og at vi kan fikse det. Hadde det bare vært så enkelt: bygge litt mer robust og utenfor flomsoner, større avløpsrør, ferdig.

Ja, det er viktig å tilpasse seg mer ekstremvær her hjemme, men verken klimaministeren eller andre i regjeringen – for ikke å snakke om opposisjonspartiet Ap – snakker om de reelle konsekvensene av klimakrisen, og hvor raskt vi er på vei mot ukontrollert global oppvarming: Stadig mer tyder på at århundret vi er inne i kan bli det siste århundret med levelige forhold for folk flest på kloden.

Klimakrisens omfang tåkelegges systematisk i den politiske debatten. Vi diskuterer klimagasskutt i 2030 - altså langt fram i tid sett med politikerbriller - hvorvidt bensinprisen skal økes eller om E18 skal bygges med 12 eller 6 felt. Men lederne våre er tause når det gjelder de dramatiske endringene i klimakunnskapen som forskere over hele verden genererer fortløpende. Informasjon som berører folks helse, trygghet, livsgrunnlag og framtid, utelates i stor grad fra det offentlige ordskifte. Et par eksempler illustrerer informasjonssvikten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer