Statsbudsjett

Norges dyreste kulturbygg: Så mye koster flyttingen

Nasjonalmuseet må en periode betale dobbel husleie.

KOSTER: Slik skal det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo se ut. Prislappen er på nesten seks milliarder kroner. Foto/illustrasjon: Statsbygg
KOSTER: Slik skal det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo se ut. Prislappen er på nesten seks milliarder kroner. Foto/illustrasjon: Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2019 flyttes både kunst og ansatte inn i Norges mest kostbare kulturbygg, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanen i Oslo.

Det kommer til å koste. Derfor foreslår regjeringen i dag å øke bevilgningen til museet med 189 millioner kroner, sammenliknet med 2018.

Midlene er ikke en del av budsjettrammen som er gitt for byggeprosessen, men en ekstra bevilgning i Kulturdepartementets budsjettforslag.

- Dette er viktige midler som primært skal gå til økte utgifter i forbindelse med flytting, husleie og drift inn mot åpningen av det nye Nasjonalmuseet, sier Karin Hindsbo, direktør for Nasjonalmuseet.

Dobbel husleie

Museet skal etter planen ferdigstilles i midten av 2019, og åpnes for publikum i 2020. Dermed må Nasjonalmuseet betale leie for halve 2019 til Statsbygg, opplyser museet.

143 millioner kroner av den foreslåtte bevilgningen vil gå til dette formålet. Det gir en estimert leiepris på 286 millioner i året.

Samtidig må museet opprettholde leien på byggene de kommer fra en liten stund til.

I prinsippet går disse pengene tilbake til staten, ettersom Statsbygg er statens eget forvaltningsorgan innenfor bygg- og eiendomssektoren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer