Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges dyreste Sofie

Budsjettet for filmen om «Sofies verden» har økt med 20 millioner kroner. Nå er prislappen satt til 70 millioner, og filmatiseringen av Jostein Gaarders roman blir dermed Norges aller dyreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er flere forhold som har ført til budsjettøkningen, særlig det avanserte computerarbeidet som må til for at Sofie skal kunne bevege seg i tid og rom gjennom filosofiens historie.

Bygging av middelalderkulisser i studio har også blitt dyrere enn opprinnelig tenkt.

Grundig forarbeid

Men produsent Oddvar Bull Tuhus i NRK Drama vil ikke gå med på at forarbeidene til filmen har vært for dårlige - til tross for at den offisielle prisen på filmen inntil nå har vært 50 millioner og opptakene begynner om to uker. Tvert imot:

- Økningen skyldes rett og slett at vi har gjort et grundig forarbeid. Da vi sa 50 millioner var det bare som en indikasjon på hvor kostnadsnivået burde være. Etter dette har vi fått et ferdig manus, vi har gjennomført grundig research på computerarbeidet og derfor endt opp med en forsvarlig kalkyle på 70 millioner.

- Er du sikker på at prisen ikke blir høyere?

- Det er et element av gambling i all filmproduksjon, men jeg føler meg komfortabel med en grense på 70 millioner. Jeg sover godt om natta, sier Bull Tuhus.

Private penger

De 20 ekstra millionene er skaffet til veie både fra NRKs egne budsjetter og fra private deltakere i prosjektet. Bull Tuhus vil ikke fortelle hvem som har bidratt til å dekke budsjettøkningen, bortsett fra at det i betydelig grad dreier seg om leverandører til produksjonen.

- Vi har partnere som tror på dette og som vil være med på det. Litt av nøkkelen her er å få de som er med på filmen til å ha økonomiske interesser i den - og derfor gjøre en best mulig jobb.

- Mener du er det er mulig å tjene penger på en norsk film til 70 millioner?

- Alle som er med regner med å tjene penger på det, sier Bull Tuhus.

Han tror filmen skal kunne tjene inn sin egenkapitalandel, som også er på 20 millioner kroner.

Den offentlige støtten til filmen - utenfor NRKs egne midler - er på 25 millioner kroner, mens den største private investoren er Svensk Filmindustri, som deltar med ti millioner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!