Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges dyreste stupetårn tåler ikke kulda

Det kalde været har ført til skader på milliontårnet i Hamar.

NYÅPNET: Stupetårnet i Hamar ble endelig åpnet i fjor sommer, men nå er det igjen tekniske problemer for et av Norges dyreste stupetårn. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NYÅPNET: Stupetårnet i Hamar ble endelig åpnet i fjor sommer, men nå er det igjen tekniske problemer for et av Norges dyreste stupetårn. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det trøblete tårnet har fått nasjonal oppmerksomhet på grunn av byggeproblemer og en enorm budsjettsprekk.

Nå er det igjen problemer for Norges mest omtalte stuptårn, som sto klart i fjor sommer.

Ifølge Hamar Arbeiderblad førte kulda på østlandet i forrige uke til at vannet inne i to av glidemekanismene, som gjør at tårnet følger vannstanden, frøs. Kort tid etter det ble kjent at vannet frøs, gikk også strømmen på anlegget.

Reidar Aas, teknisk sjef i Hamar kommune, sier de nå har tint opp delene av tårnet som var frosset. Han mener situasjonen har vært overdramatisert i media og kaller reparasjonene rutinemessige.

- Det har på ingen måte vært fare for at tårnet skal bryte sammen. Det er alltid sånn at man må gjøre små reperasjoner på nye bygg og dette er egentlig en bagatell, sier Aas.

Aas forteller at elektrikere har funnet feilen som førte til strømbruddet og at tårnet igjen er operativt.

I 2009 begynte Hamar kommune å bygge et stupetårn ved Mjøsa med en prislapp på halvannen million kroner. På grunn av en rekke tekniske problemer tok det seks år å ferdigstille tårnet og prislappen eksploderte til hele 28 millioner kroner.

Entrepenøren Sweco innrømmet i 2013 at de hadde gjort flere feil under byggingen og gikk med på å betale en erstatning til kommunen på 6,4 millioner. Tippemidler, en halv million fra Sparebankstiftelsen og momskompensasjon på 4,7 millioner reduserte Hamar kommunes utgifter betraktelig.

Rotet fikk stor oppmerksomhet, både lokalt og nasjonalt. Forfatter og programleder Arne Hjeltnes ble så inspirert av historien at han skrev en roman på basert skandalen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media