FÅ NORSKE TITLER, LITE BRUKERVENNLIG: Dagbladet.nos anmelder er lite imponert over Norges første nettbokhandel for ebøker.
FÅ NORSKE TITLER, LITE BRUKERVENNLIG: Dagbladet.nos anmelder er lite imponert over Norges første nettbokhandel for ebøker.Vis mer

Norges første ebokhandel skuffer stort

Lang vei å gå for digitalbok.no, mener vår anmelder.

(Dagbladet.no): Bokbransjens vei inn i den digitale bokas tidsalder kan bli lang og tornefull.

Hvis holdningene til informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal og forfatter Eirik Fosnes Hansen er representative for virkelighetsforståelsen blant forlag og forfattere, er det grunn til å frykte at bokfolket er i ferd med å gjenta musikkindustriens feilslåtte strategi fra de siste ti årene: Nettets delingskultur skal motarbeides, og forbrukerne skal tvinges til ønsket atferd gjennom juridisk og teknologisk krigføring.

Det er en strategi som har vist seg omtrent like vellykket som den norske narkotikapolitikken.


ALT TYDER PÅ
at eneste farbare vei for kulturindustrien er å konsentrere seg om å bidra til etableringen av lovlige tilbud som er gode nok til å konkurrere med piratkopiering og fildeling, samt å tenke offensivt rundt helt nye og alternative forretningsmodeller.

Da er det desto mer beklagelig å måtte konstatere at den første norske nettbokhandelen for elektroniske bøker, Digitalbok.no, skuffer på de fleste områder
.

2. februar slippes boka om Tikken Manus, sabotøren Max Manus' hustru og medhjelper. Boka slippes samtidig som papirbok og ebok, sistenevnte utstyrt med ekstra bildemateriale som ikke finnes i papirutgaven. Men etter å ha vandret rundt i nettbokhandelen som skal selge ebokutgaven, er min Snåsamann-spådom at salget blir beskjedent.

Forfatter Eirik Newth har allerede blogget kritisk om digitalbok.no, og tilgir sikkert at jeg peker på relativt mange av de samme svakhetene han har funnet. Her brytes elementære krav til brukervennlighet, på rekke og rad:

Det mest oppsiktsvekkende er at hele nettbutikken er utviklet på multimediaplattformen Flash, og derfor krever at du har Flash-programvaren installert på din PC for å kunne bruke den.  Dermed stenges mange potensielle kunder ute. Et Flash-fritt alternativ finnes ikke.

DET ER IKKE DET ENESTE. Ønsker du å handle utenlandsk litteratur, kan du bare glemme det hvis du ikke har en PC med Windows. Tjenesten baserer seg på nedlasting av Mobipocket-programvaren, som verken er tilgjengelig for Mac, Linux eller annen fri programvare.

Mobipocket er, som navnet antyder, utviklet for mobiltelefoner og smarttelefoner. Men mobilutgaven av programvaren finner man ikke for nedlasting hos digitalbok.no. Her skal alt gå via PCen.

DET BLIR IKKE BEDRE av at Mobipocket-filene er befengt med kronglete kopisperrer og autentiseringssprosedyrer. Det gleder muligens Erik Fosnes Hansen, men ikke ebokkjøperen.

Av forsiden til digitalbok.no får man videre inntrykk av at Mobipocket-formatet er det eneste som tilbys: Mobipocket Reader er en gratis programvare som gjør deg i stand til å lese bøker fra digitalbok.no, står det der.

Men de norske titlene som selges på digitalbok.no leveres i det langt mer brukervennlige PDF-formatet, som kan leses av de aller fleste datamaskiner og et stort antall bærbare enheter.

I tilknytning til hver enkelt norske tittel opplyses det at disse filene er PDF uten kopisperrer (bravo!), men med digital vannmerking. Vannmerkingen gjør at ditt navn og epostadresse følger filene du kjøper. Det er viktig informasjon, for vannmerkingen innebærer potensiale for en ubehagelig overraskelse den dagen du bruker din lovfestede rett til å gi bort en kopi til en venn - og vedkommende legger den ut på et fildelingsnettverk, der ditt navn plukkes opp av bokbransjens advokater.

Digitallbok.no er heller ikke noe for deg med iPhone. Digitalbok.nos PDF-format lar seg nemlig ikke lese ordentlig av iPhone. Dermed er det farvel til en stor gruppe av nettets mest kjøpsvillige kulturkonsumenter.

NEVNTE JEG VAREUTVALGET?
Det er ikke all verden - for å si det mildt. Utvalget av norske romaner begrenser seg seg for eksempel til 47 - skriver og sier 47 - titler fra Cappelen Damm. Det er endatil snakk om gamle travere, av det slaget du finner i billig-pocket hos papirbokhandleren. Utvalget av norske titler totalt er noe bedre: 82 titler.

At det er få bøker å holde rede på, har én utilsiktet fordel: Det blir lettere å finne fram i en nettbutikk der man ikke engang har sørget for noe så elementært som å gjøre forfatternavn klikkbare med lenking til oversikten over hver forfatters utgivelser.

Selve kjøpsprosessen er enkel og grei, men ikke uten forvirrende elementer. Etter endt kredittkortkjøp av en norsk ebok i PDF-format, lastes ikke boka automatisk ned. Du må selv hente den under «Min side». Derfra går imidlertid resten greit.

Slik kunne man fortsette. I rettferdighetens navn skal det nevnes at enkelte barnesykdommer sikkert vil forsvinne ettersom tjenesten utvikles, men dagens utgave av digitalbok.no står knapt til en toer på terningen.

Nå er det ikke bokbransjen som står bak digitalbok.no. Det er selskapet Elittera, som profilerer seg som «en totalkanal for distribusjon og salg av det skrevne ord i digitalt format». Men bokbransjen er avhengig av gode tjenester ut mot oss forbrukerne, og noen bør nok hviske de ansvarlige i øret at det er et stykke igjen til dette smaker av totalkanal.

CAPPELEN DAMM-SJEF Tom Harald Jenssen har med god grunn uttalt at han har beskjedne forventninger til salget. Gyldendal og Aschehoug er foreløpig ikke med, og taper neppe mye på det. Gyldendals Bjarne Buset sier til Aftenposten at man er på jakt etter en bred bransjeløsning for ebøker.

Mens vi venter - ikke uten en viss gru - på den, har den norske bokbransjens mektigste menn og kvinner et tidsvindu deres kolleger i musikkbransjen aldri fikk. Spørsmålet er om de bruker dette vinduet til noe mer fornuftig enn enn å planlegge krig mot ulydige boklesere, og å konspirere for å sikre et like altomfattende grep om verdikjeden som man er vant til fra papirverdenen.

Lærdommen ligger i musikkbransjens dyrkjøpte erfaringer: Det er teknologien og forbrukerne som legger premissene nå, ikke gamle bransjehøvdinger.

Oppdatert: Korrigerte feilinformasjon om at tjenesten ikke fungerer med Windows Vista. Det gjør den. Det var heller ikke riktig som jeg skrev, at det ikke opplyses om at de norske PDF-bøkene er vannmerket, eller at man ikke blir informert om hvor kjøpte bøker kan lastes ned.

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl.