Norges første mastergrad i skrekk-manus er blitt spillefilm

Lavbudsjett i fjæra.

(Dagbladet): «Skjærgården» er en ny norsk skrekkfilm med kinopremiere snarlig.

Det er Frode Nordås, til daglig lærer i medier og kommunikasjon på Høgskolen i Oslo, som har filmet, regissert og klippet og distribuerer filmen. Manuset er skrevet av Jon Anders Klausen (32) som en del av hans mastergrad i skrekkfilmmanus.

- Jeg skrev masteroppgaven min i på Medieproduksjonslinja på NTNU i Trondheim og leverte våren 2010. Det er et praktisk-teoretisk studie, så halve oppgaven måtte bestå av en form for produksjon. Da valgte jeg å skrive et skrekkfilmmanus, med inspirasjon fra filmer jeg selv vokste opp med som ung, som «Scream» og «Friday the 13th», og italienske Dario Argentos filmer («Tenebrae» spesielt) - blodige og herlige filmer, sier han.

Høye mål - Etter det jeg kjenner til så er det det første norske skrekkspillefilmmanuset som også er skrevet som en del av en masteroppgave. «Utburd», som kom i fjor (også via NTNU) ble skrevet etter at jeg gikk der, så selv om de fikk lansert før oss, så liker jeg å tro at jeg var først ute, sier Klausen.
Vi må være ærlige om at dette er skikkelig lavbudsjettsfilm.

Totalt har den kostet to millioner kroner - det er inkludert arbeidskreditter, altså lønn som utbetales først når (hvis) filmen går i break even - men Nordås håper han har laget en ny «Heftig og begeistret».

- Målet er å selge ti tusen kinobilletter. Men du vet aldri hva som slår an - plutselig treffer det. Spoler du noen år tilbake, var det får som hadde trodd at en film om et mannskor skulle selge 800 000 billetter, sier han.

På kino - Det som tiltalte meg ved manuset var det var spennende og hadde flere overraskende vendinger. Og såp var jeg fascinert av muligheten til å lage lage en skrekkfilm som utspiller seg i skjærgården, ikke inne i en mørk skog, og med en litt annerledes type skurk. Ikke en sånn som løper rundt med øks, sier Nordås.

Filmen ble spilt inn i Risør i 2013, og er kinoklar først nå fordi Nordås har gjort mye av arbeidet alene, og måtte vente på ledig kapasitet for alt han ikke kan gjøre selv.

Foreløpig har han sikret seg oppsetninger i Oslo, Sandvika, Risør og Tønsberg, men har håp om at flere kinoer skal gi «Skjærgården» en sjanse.

- Og jenteklining må til, altså?

- Vel, det er mange forskjellige elementer i traileren. Og filmen passerer faktisk Bechdel-testen - den har to navngitte kvinnelige rollefigurer som snakker med hverandre om noe annet enn menn, sier filmskaperen.