LAGER STUMTEATER: Torshovgjengen gyver løs på Ibsen som stumteater når de er ferdige med musikalsuksessen Ole Ivars. Her Christian Skolmen, Bernhard Arnø, Lena Kristin Ellingsen og Simon Revholt ved pianoet på Nationaltheatrets høstlansering. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LAGER STUMTEATER: Torshovgjengen gyver løs på Ibsen som stumteater når de er ferdige med musikalsuksessen Ole Ivars. Her Christian Skolmen, Bernhard Arnø, Lena Kristin Ellingsen og Simon Revholt ved pianoet på Nationaltheatrets høstlansering. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Norges første stumteater

Skuespillere som ikke sier et ord? Det blir Torshovteatrets neste storsatsing.

Den nye gjengen på Torshovteatret i Oslo har hatt kjempesuksess med stykket «En for væra som en er - En Ole Ivars musikal», som er utsolgt til langt uti juni. Og når Ole Ivars-gjengen har sunget sine siste strofer fra scenen på Torshov blir de stille. Helt stille.

Gjengens neste forestilling blir nemlig Ibsens «En folkefiende» - som stumteater. En bitteliten smaksprøve ble presentert på Nationaltheatrets høstlansering på onsdag, med Bernhard Arnø i hovedrollen som en stum Doktor Stockmann - en stumfilmhelt på teater.

Stumfilm på scenen Christian Holmen spiller doktorens bror, Peter Stockmann. For begge skuespillerne er det første gang de gjør en hel forestilling stum.

- Så vidt jeg vet har ikke dette vært gjort før, sier regissør Petter Næss, som sporenstreks tente på den elleville ideen til Torhovgjengen.

Stykket skal bygges opp som en stumfilm, men samtidig ivareta Ibsens tekst gjennom musikk og enkelte tekstvirkemidler.

- Her vi bli noen tekstplakater som i stumfilm, men også gjennom twitter og blogginnlegg, sier Petter Næss, som henter inspirasjon både fra de gamle stumfilmer og vårt moderne samfunn.

Svart-hvitt-teater - Skuespillerne skal kunne hele teksten, de skal spille den, ikke bare bruke fakter, men musikken overdøver dem, forklarer Petter Næss.

SVART-HVITT-TEATER: Christian Skolmen (t.v.) og Berhard Arnø som brødrene Stockamnn i Ibsens folkefiende. Uten et ord. Foto: Nationaltheatret
SVART-HVITT-TEATER: Christian Skolmen (t.v.) og Berhard Arnø som brødrene Stockamnn i Ibsens folkefiende. Uten et ord. Foto: Nationaltheatret Vis mer

- Og som i stumfilm skal forestillingen bli ganske svart-hvitt. Selv om skuespillere er veldig vant til å snakke, så er vi også veldig opptatt av det visuelle. Og mange kan vel føle på at noen av de fineste øyeblikk for eksempel i en film er der det er stille, sier Christian Skolmen.

Torshovteatrets Simon Revholt er musikkansvarlig, og ser det som ei kjempeutfordring og lage musikk til et stumt teater - som en motsetning til dagens Ole Ivars musikal.

- Som i stumfilm er alle lyder veldig forsterket, så det blir veldig spennende å jobbe med denne musikken, sier Revholt.

Petter Næss har planer om å gjøre de første prøvene med stemmer, deretter tune vekk stemmene og la musikken overta.
- Vi vet jo ikke en gang om det vil funke, men det tror vi.

«En folkefiende» får premiere 7. september

Oskar Braaten-musikal I hele vår har publikum flokket til Torshovteateret, som i år har fokus på musikken, og kaller seg en musikklab.
Deres neste stykke blir en mer klassisk musikal, nemlig Oskar Braatens «Ungen», med musikk av Egil Monn Iversen og Harald Tusberg. Og mens Ole Ivars har utforsket dansebandmusikken, er det skillingsvisene som er tema i «Ungen».

SUKSESS: Torshovteatrets «En for væra som en er - En Ole Ivars musikal» har vært en braksuksess - både hos anmeldere og publikum.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SUKSESS: Torshovteatrets «En for væra som en er - En Ole Ivars musikal» har vært en braksuksess - både hos anmeldere og publikum. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Dette er et stykke norgeshistorie som ikke må glemmes, om en mor som gir fra seg et barn. Selv om dette ikke er vanlig i Norge i dag, hører vi jo om utenlandske arbeidere som kommer til Norge mens barna deres blir igjen hjemme, sier Lena Kristin Ellingsen, som spiller Petrine - ei tøs fra Grenland, som det står i stykket.

- Det vi vil med Torshovteateret er jo å gjøre forskjellige ting ut av musikk, teste ytterpunktene, sier Lena Kristin Ellingsen, og påpeker at historien om «Ungen» foregår jo nettopp i nabolaget - på Torshov i Oslo.
«Ungen» har premiere 13. november.