Norges første tegneserie til salgs

Det aller første norske tegneseriealbumet, «Knold og Tot til lands og til vands» fra 1912, er til salgs. Auksjonen varer fram til neste lørdag, og foreløpig er det kommet inn bud på 25 000 kroner.

- Jeg trodde ikke mine egne øyne da en mann kom inn i butikken med albumet under armen. Det er ikke mange i Norge som har sett dette, vi vet bare om tre andre eksemplarer, forteller antikvarbokhandler Bjørn Bakkelid i Ringstrøms Antikvariat som står for auksjonen.

God stand

Fram til neste lørdag kan interesserte stikke innom Ringstrøms og ta albumet i nærmere øyesyn. Det er allerede kommet inn bud på 25000 kroner, men Bakkelid forventer flere bud.

- Men dette handler ikke først og fremst om penger, dessuten er det svært vanskelig å sette en pris på noe som er så sjeldent.

Albumet er tegnet av Rudolph Dirks, som mistet rettighetene til å tegne Knoll og Tott like etterpå.

- Knoll og Tott dukket opp i Norge i 1909, som verdens første tegnede stripe i bladet Vor Tid. Fra 1911 gikk det som stripe i Hjemmet, forteller Bakkelid.

Funnet på loftet

Det sjeldne eksemplaret stammer fra Gjøvik, og ble funnet under en opprydning på et gammelt loft.

- Mannen som kom hit med det hadde lest et intervju jeg gjorde med NTB om julehefter. Jeg tror ikke han var klar over hva han hadde funnet, sier Bakkelid.

Albumet ble gitt ut av Gyldendal i Danmark, men kom i Norge med norske tekster.

- Gyldendal og Hjemmet burde kjenne sitt ansvar og gi ut slike klassiske album på nytt, mener Bakkelid.

SKATT: Slik ser det ut: Norges aller første tegneseriealbum.
<B>SELGER:</B> Bjørn Bakkelid i Ringstrøms Antikvariat står for auksjonen.