Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges glemte folkesykdom

IMPOTENS: Det er i dag over 350.000 nordmenn som har opplevd ereksjonssvikt som følge av psykologiske og/eller fysiologiske årsaker. Til sammenlikning er det 170.000 diabetikere i Norge, og dette omtales som en av våre viktigste folkesykdommer. Potensproblemer rammer over dobbelt så mange. Vi kan trygt si at dette er vår glemte «folkesykdom». I Dagbladet 12. april vier Thore Langfeldt en kronikk til Bayer HealthCares publikasjon «Potent». Denne ble distribuert til ca. 20.000 helsearbeidere gjennom ukeavisen Dagens Medisin. Bayer produserer potensmiddelet Levitra, og Langfeldt stiller blant annet spørsmålet om vi mennesker skal jobbe med oss selv når vi har prestasjonsangst, eller om vi skal overlate til legemiddelindustrien å finne løsninger. Dette er en relevant problemstilling, men vi mener at han forutsetter at alle leger jobber med potensproblemer daglig og er like bekvemme med pasientsamtalen som han selv er.

VÅR ERFARING underbygger dessverre ikke denne antagelsen. Nettopp tabuproblematikken og mangel på samtalen er årsaker til at vi valgte å produsere 16 siders bilag om potens. Bilaget er derimot ingen forherligelse av medisin.Potensproblematikk er tabu og underkommunisert i det offentlige rom, selv om impotens rammer bredt. Bayer HealthCare har lenge arbeidet med informasjon om sykdommen, nettopp for å bryte barrierer og bedre pasientbehandlingen. Mens mange av våre folkesykdommer kun berører en person, har potensproblemer alltid direkte konsekvens for to: mannen og partneren.EDIN-undersøkelsen fra 2003 dokumenterer problemets omfang. Tallene viser at bare 37% av menn med potensproblem snakker med legen sin om dette. Kun 14% av pasientene med moderat til alvorlig potensproblem fikk behandling. Langfeldts hypotese at alle menn snart behandles for impotens, synes dermed å være en ubegrunnet bekymring enda en stund.

I NORGE HAR myndighetene utarbeidet en strategi for rasjonell legemiddelbruk. Legemidler skal brukes riktig både medisinsk og økonomisk. Vårt hovedbudskap er at samtalen er nødvendig - enten det er med lege eller partner. Potenspiller, som for eksempel Levitra, kan i mange tilfeller være den beste behandlingen for paret som lider med mannen impotens. Vi mener at pasienten bør få vite at det finnes både håp og hjelp hvis bare tabuene på dette feltet bekjempes. Samtalen mellom pasient og lege er derfor essensiell. Vi ønsker gjennom vårt arbeid å være en viktig ressurs i kampen mot det siste tabuet innenfor sex og samliv - kampen mot impotens.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling