Norges hovedutfordringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er i grunnen litt besynderlig, men her i landet har vi ikke så sterk tradisjon for jevnlige drøftinger av hovedlinjer i utenrikspolitikken. Og det samme gjelder spørsmålet om det norske samfunnets interesser i verden. Det er som om vi tar Norges interesser for gitt, og skråsikkert kan slå fast hva Norges hovedutfordringer i verden er.

Denne mangelen på systematisk drøfting og synfaring av interesser og linjer i norsk utenrikspolitikk, er på mange måter et særnorskt fenomen. Og fenomenet kan skyldes mange ting. Det kan for eksempel skyldes at Norge, i sterkere grad enn mange andre land, har hatt en såkalte konsensusorientert utenrikspolitikk der partipolitisk enighet ikke bare er en tilstand, men en norm i utenrikspolitikken. Vegringen kan også skyldes at mange føler at det å snakke om «egne» interesser kan være med på å forskusle etikk og internasjonal solidartitet, og kun har å gjøre med å dekke norske behov i utenrikspolitikken.

Men sånn er det ikke. Og uansett, som kontrast til dette: Boken «Norske Interesser. Utenrikspolitikk for en globalisert verden», der vi er medforfattere og som publiseres i dag, er nettopp et forsøk på å åpne opp for en bredere synfaring av Norges utenrikspolitiske rammevilkår og samfunnsinteresser i en sterkt globalisert verden. Boken er en del av Refleksprosjektet som Utenriksminister Gahr Støre tok initiativ til for et par år siden for å «våge å drøfte våre egne interesser i verden [og]…hvordan norske behov utfordres av globalisering, og best kan ivaretas.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer