Norges høye kvinnedrapsandel

Også i 2010 ble flere kvinner enn menn myrdet i Norge. Dette plasserte igjen Norge på Europa-toppen i andel drepte kvinner. Men mange vil helst diskutere noe helt annet.

Aksel Hennie spiller en av hovedrollene i «90 minutter». Foto: Euforia film
Aksel Hennie spiller en av hovedrollene i «90 minutter». Foto: Euforia film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan kan man klare å vri debatten om drap av kvinner til heller handle om at «norske menn kan få et dårlig rykte»? Én vellykket metode er å skrive et hissig innlegg på Facebook, og så få innleggets statistiske premiss — «Norge har få kvinnedrap per million innbygger» — til ukritisk å bli dreiemomentet i den videre mediedebatten.   Slik har ordskiftet nå igjen endt opp med at drap av — eller grov vold mot — kvinner ikke er et reelt eller stort problem i Norge. For det er jo «så mye verre» i andre land. Slik kan partnerdrap ennå i praksis forstås som «familietragedier», som det blir tabu å drøfte åpent.  

9. september fikk regissør Eva Sørhaugs kritikerroste film «90 minutter», som skildrer menns vold mot kvinner, verdenspremiere i Toronto. Samme dag ble Facebook-innlegget «Og sånn skapes myter i Norge» publisert i Norge. Skribenten korrigerer her en formulering som regissøren skal ha kommet med angående drapsnivået på kvinner i Norge. Presiseringer er bra, for Norge er ikke på verdenstoppen i «antall partnerdrap» — siden Skandinavia nå har fått et relativt lavt voldsnivå.   Men i iveren etter å korrigere en spillefilmregissør i statistisk metode, framstilles nå «den virkelige sannheten» som noe mer problematisk: «I virkelighetens verden har vi under en tiendedel (!) av den gjennomsnittlige drapsraten i verden. Fordi så veldig få menn drepes her blir den kvinnelige andelen høy, mens raten i virkeligheten er lav.»  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer