Norges innsats i Afghanistan

Regjeringen vil videreføre og styrke våre bidrag til ISAF, samtidig som vi støtter Norges planer om å utvide nærværet, skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om det norske militære bidraget i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER ÅRTIER med krig og ustabilitet opplever Afghanistans befolkning i dag en begynnende politisk utvikling og gjenoppbygging. Støtte fra det internasjonale samfunn har vært et viktig bidrag til dette. Norge spiller, blant annet gjennom våre styrkebidrag, en viktig rolle. Under min reise til Afghanistan nylig snakket jeg både med norske soldater og offiserer, og med afghanske myndigheter. Jeg er glad for at jeg fikk sjansen til å se med egne øyne de forhold våre styrker opererer under. Det er ingen tvil om at jobben deres er svært krevende. Imidlertid opplevde jeg at våre soldater har stor forståelse for oppdraget de har. De ser konkrete resultater av den støtten de yter til det afghanske samfunn. Jeg er stolt over deres innsats. Det har vi alle grunn til å være.

I MITT MØTE med den afghanske forsvarsministeren fikk jeg også bekreftet at Norges innsats blir høyt verdsatt og at våre soldater utfører sine oppgaver på en meget profesjonell måte. Norsk personell nyter stor anseelse internasjonalt. Norges militære engasjement i Afghanistan er langsiktig. Det internasjonale samfunn står overfor en nasjonsbyggingsoppgave av betydelige dimensjoner. Dette vil ta tid, og det vil kreve samarbeid mellom NATO og andre internasjonale aktører og organisasjoner. Afghanistan har i dag en egen grunnlov, en valgt president, en valgt nasjonalforsamling og valgte provinsråd. Dette er svært betydningsfulle steg for nasjonen, og ville vært oppfattet som utenkelig for kun få år siden. Til tross for mange positive utviklingstrekk, er det ikke til å stikke under en stol at utfordringene står i kø. Geografisk er Afghanistan med sine ca. 65 0000 kvadratkilometer nesten 13 ganger større enn Bosnia-Hercegovina. NATO-operasjonen i Bosnia hadde på det meste i overkant av 60 000 mannskaper. Til sammenligning er det per i dag ca. 10000 i NATOs styrker i Afghanistan. Topografi og geografi gjør operasjonen svært krevende. I dette scenarioet er muligheten for å benytte flystøtte i situasjoner der våre styrker blir utsatt for fare meget viktig. Det er denne erkjennelsen som ligger til grunn for regjeringens beslutning om å bidra til ISAF med fire jagerfly for en tre-månderes periode tidlig i 2006.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer