Norges kamp mot terror

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I MOTSETNING TIL

Den kalde krigens tid, er sikkerhetsutfordringene i verden i dag både annerledes og mindre forutsigbare. For å møte denne utfordringen - den globale terrorismen - er Norge avhengig av et godt politiapparat og et sterkt forsvar.

Terroranslagene i USA 11. september for knapt tre år siden var ikke noe nytt, men omfang og konsekvenser fikk en ny dimensjon. Terroristene slo til også før denne datoen - både uventet og forferdelig. Men det kan uten forbehold slås fast at 11. september ble en vekker og en grufull påminnelse om hva vi må verge oss mot: En fiende som opptrer uten stat, når som helst og fra hvor som helst i verden. Formålet er å utøve makt gjennom å ramme uskyldige for å skape frykt. Frykten ble til virkelighet for spanjolene da terrorister slo til på nytt igjen i Madrid 11. mars i år, slik det også ble på Bali i oktober 2002.

Selv om terroranslaget 11. september 2001 først og fremst var et anslag mot USA, reagerte det internasjonale samfunn spontant. FN slo fast at USA hadde rett til å forsvare seg mot den statsløse fienden, og vedtok flere resolusjoner om internasjonal deltagelse i krigen mot terrorisme. NATO gjorde lignende vedtak. Og selvsagt hadde vi, som gjennom femti år fikk garantert fred og frihet ved å være alliert med amerikanerne, en særlig forpliktelse til å støtte dem. Det faktum at Al Qaida i mai i fjor gikk ut med et dekret om at fire nasjoner var utpekt som særlige mål - USA, England, Australia og Norge - viser at heller ikke vi er uberørt av terrortrusselen. Det understreker også behovet for et samarbeid over landegrensene i bekjempelsen av terrorismen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.