- - Norges kanskje beste komiker har gått bort

Humorkollegene minnes Trond Kirkvaag.

(Dagbladet.no): - En del av livet mitt har blitt borte nå, både yrkesmessig og privat. Dette er en tragedie, sier Knut Lystad.

Sammen med Lars Mjøen og Trond Kirkvaag utgjorde han humortrioen KLM som gledet det norske folk i over 30 år, blant annet med TV-serien om brødrene Dal.

- Trond har vært syk lenge, så vi var forberdet på at dette kunne skje. Men vi gikk og ventet på et mirakel, sier Lystad til Dagbladet.no.

Han beskriver Kirkvaag som en snill, kunnskapsrik og jordnær mann.

- Trond hadde alltid et godt ord til folk, og på NRK hilste han like gjerne på de som vasket gulvene som kringkastingssjefen.

Som humorist trekker Lystad fram Kirkvaags mange immitasjoner.

- Han var et naturtalent og en gjøgler av Guds nåde. Vi har gode immitatorer i dag også, men ingen får det til på samme måte som Trond gjorde. Når han etterliknet Einar Førde, Ingrid Espelid Hovig eller Torbjørn Mork liknet han dem også utseendemessig.

Den beste

- Mine tanker går selvfølgelig til familien, sier Lars Mjøen til Dagbladet.no, som også var del av trekløveret KLM.

- Norges kanskje beste komiker har gått bort. Han kunne lage humor ut av ingenting, sier Mjøen, og legger til:
 
-
Vi hadde det fryktelig moro i over 30 år. 

Kollega Jon Skolmen tok imot dødsbudskapet med stor sorg.

- Dette er aldeles forferdelig. Trond er et av de menneskene som har betydd mest for meg. Vi jobbet sammen siden begynnelsen av 1970-tallet, og jeg har hatt noen fantastiske år sammen med ham, sier han til Dagbladet.no

Kirkvaag og Skolmen hadde suksess helt fra starten av. Med Buffalo Bløffs internasjonale vegg-til-vegg-show fra 1973 vant de Chaplin-prisen på Montreux-festivalen. Tre år senere vant duoen både gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux for "The Nor-way to broadcasting", et humoristisk program om kringkastingens historie i Norge.

- Yrkesmessig var han utrolig å jobbe sammen med. Han var positiv, hadde en utrolig energi og det gode humøret og arbeidsgleden smittet over på andre. Trond var et hederlig menneske, jeg bare har godt å si om.

- Har du noen favoritt blant Kirkvaags mange imitasjoner?

- Blant alle mine favoritter, liker jeg nok Montebello-mannen aller best. Fremføringen av denne figuren er fenomenal.

Både Jon Skolmen og Trond Kirkvaag er med i serien "Luftens helter: Kongelig last" som har gått på NRK de siste ukene. Siste episode vises som planlagt i kveld, etter ønske fra familien, forteller Skolmen.