Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norges krig uten ende

Ingress

Meninger

DE NORSKE KRIGSOPERASJONENE i Afghanistan er på vei inn i sitt trettende år. 2014 innebærer forandringer i engasjementet, men noen tilbaketrekning er ikke aktuelt. Tvert imot har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide gjort det klart at norske soldater vil bli stående i landet i flere år. Det som endrer seg er oppdragets karakter. Etter at Norge trakk seg ut av Faryab-provinsen høsten 2012 og overlot militærbasen i Meymaneh til afghanske styrker, er det 200 norske soldater igjen i landet. Disse har to hovedoppdrag. Det ene er opplæring, trening og støtte til afghansk politi og militære med base i Mazar-i-Sharif. Det andre er sikkerhetsoppgaver i hovedstaden Kabul som ivaretas av norske spesialstyrker. Hva framtida byr på er likevel uklart. Hvilke oppgaver NATO skal ha etter 2014 er ikke avgjort, heller ikke hvilke bidrag Norge skal stille med. Uansett forsikrer forsvarsministeren at Norge skal være med på laget.

DETTE ER KARAKTERISTISK for den politiske håndteringen av Afghanistan-engasjementet, uavhengig av regjeringens farge. Det overordnede perspektivet er ikke Afghanistans utvikling eller framtid, men kampen mot terrorismen og samholdet i NATO. Eriksen Søreide gjorde det klart i et foredrag hun holdt i slutten av november. Der understreket hun at hovedmålet har vært, og er, å hindre at Afghanistan blir et sted der terrorister kan føle seg trygge. Skal landet bli mer stabilt, er det riktig å satse helse, utdanning og menneskeretter. Men disse oppgavene var ikke hovedgrunnen til at Norge ble engasjert i Afghanistan. Forsvarsministeren ramset opp en rekke effekter som Afghanistan har hatt for NATOs og Norges militære kapasiteter, men sa lite om effektene i det afghanske samfunnet.

KRIGEN I AFGHANISTAN er ikke nevnt i kapitlet om utenriks og bistand i regjeringens politiske plattform. I likhet med Ap ønsker ikke Høyre noen evaluering av erfaringene fra krigen nå. Det får komme etterpå, når operasjonene er avviklet. I mellomtida gjelder det å snakke lavt, helst holde kjeft, om at tolv år med krig bare har gjort sikkerhetssituasjonen i Afghanistan verre. Eller at den omfattende sivile bistanden har beskjedne resultater. Slik blir det lettere å holde skjult at Norge primært er i krig for å bevare NATO-alliansen og vise vår rolle som trofast alliert av USA. Så får Afghanistan komme i annen rekke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media